Bygg ett kretslopp på burk
Kvinna som plockar med kvistar och stenar i en glasburk.

Ut i skogen och plocka ihop material till ett minikretslopp. FOTO: Getty Images

Bygg ett kretslopp på burk

Terrarium associeras oftast med reptiler och insekter. En ny trend är att inreda allt från burkar till damejeanner med jord, växter, mossor och svampar i stället.

Dra ihop kompisgänget eller familjen på härligt höstpyssel!

  1. Förberedelser

Till terrariet: En förslutningsbar glasburk med öppning stor som en handflata. Välj burkstorlek efter tycke och smak. Till botten behövs ett finmaskigt, styvt nät.

Växter och jordmån: Lucker och luftig jord hittar du i naturen, på marken under löven. Småstenar kan du plocka längs vägkanten.

Välj och plocka bland mossor, krypande rankor, små buskar och ormbunkar. Hitta en variation av storlek, textur och olika sorters löv. Ju mer variation – desto mer naturligt blir terrariets utseende. Låt fantasin flöda, glöm bara inte att roten ska med! Kolla med markägaren först innan du plockar. Förslutningsbara påsar eller matlåda till växter under insamlingen förhindrar uttorkning – spreja med vatten direkt efter skörd!

Dekorera gärna med små pinnar, barkbitar och stenar, men ta inget som är ruttet, mjukt och lätt att bryta sönder. Håll dig till torrare, hårda bitar. Undvik trä med svamp och mögel.

  1. Bottenlager

Häll i stenarna, täck botten några centimeter. Ställ glasbehållaren på det finmaskiga nätet, klipp ut en bit som är lite större än själva botten. Kanterna ska sticka upp en liten bit på sidorna när du lägger ned det i burken ovanpå stenarna. Nu häller du i jorden, lagret bör vara dubbelt så tjockt som lagret med sten och nät. Lite mindre än en tredjedel av burken ska nu vara fylld.

  1. Dags att inreda

Krypande växter gror rötter om det är rätt fuktighet i burken. Mossa kan du lägga ovanpå trä, barkbitar eller stenar. Alla växter behöver inte planteras direkt i det luftiga jordlagret. Lägg inte i överdrivet stora bitar och plantera inte för trångt. Det räcker med sex till sju små växter och mossbitar. Friheten är stor, men kom ihåg att det ni planterar växer i flera år. Storleken på burken påverkar vad som får plats. Tänk på att du oftast bara ser ena sidan av terrariet, ha det i åtanke när du dekorerar.

  1. Skötsel

När allt är klart behöver du spruta med vatten så att allt blir fuktigt, speciellt jorden och mossan, men även insidan av glaset. Det räcker för något år eller mer i ett slutet terrarium. Rätt byggt blir terrariet ett slutet kretslopp! När vatten avdunstar bildas kondens på insidan av burken som droppar ned igen.

Ett bra vattnat terrarium har lite kondens på morgonen och kvällen. Är det alltid kondens på insidan, torka bort lite kondens dagligen eller lufta terrariet tills problemen försvinner.

Dela med dig och inspirera andra! Skicka gärna in bilder på ditt nya terrarium till Sveriges Natur, sveriges.natur@naturskyddsforeningen.se​! Bilderna kan komma att visas upp på vår Facebooksida.

Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook