Annons
Badläge i våra östra grannländer

Badläge i våra östra grannländer

Det lönar sig att gå över sjön efter vatten.

Skribent Johan Tell

Ranna, ett av Östersjöns allra vackraste badhotell, hittas i estniska Pärnu. Till denna stilfulla funkisbyggnad, vid en milsvid sandstrand med hyfsat varmt vatten, vallfärdade svenskar redan på 30-talet – då gick det direktbåtar från Stockholm.

Rakt söderut från Pärnu, tvärs över Rigabukten, ligger den lettiska badorten Jurmala. Här är stranden ännu längre och badtemperaturen än mer Medelhavslik.

Vandrande sanddyner

Estniska Pärnus milsvida sandstrand.

I Litauen väljer de turister som även vill ha shopping och nattklubbar badorten Palanga. Andra mer naturintresserade badgäster föredrar Kuriska näset, en smal landtunga mellan hav och lagun. Mycket här är vandrande sanddyner, stora områden är nationalpark och den södra delen tillhör ryska Kaliningrad.

Om en badsemester i Baltikum är som hemma fast ändå inte, väntar ovanligare upplevelser ju längre från kusten man beger sig.

Estland är exempelvis ett av Europas minst tättbefolkade och mest skogstäckta länder. En utmärkt destination för vandrare och fågelskådare, således.

Utforska med kanot

Östra Lettland bjuder på sjöar och flodsystem för den som vill utforska denna utpost mot Ryssland i kanot. Maten håller samma stil: piroger, potatiskotletter, kvarg.

Litauen är känt som stork­arnas land med över 13 000 häckande par och har många medeltida sevärdheter från den tid landet var en stormakt.

Baltikum nås enklast med färja, är idealiskt för cykelturister men har annars ett eget buss- och tågnät som täcker det mesta. Alla färjelinjer hittas på: www.ferries.se

Skribent Johan Tell
Ämnen:
Artikeln publicerades i