Vart är vi på väg?

GRÖN GUIDE - Resor * Åka tåg ner till kontintenten, går det fortfarande? Jo, tågen går, men det är inte lika lätt som förr i tiden att sy ihop en resa och köpa biljetter.

Hos SJ kan du som längst köpa biljett till Köpenhamn. Likadant är det hos DSB, de danska statsbanorna, där du bara kan köpa biljetter inom landet. Men som tur är har Deutsche Bahn, den tyska järnvägsjätten, en bra söktjänst på nätet med möjlighet att köpa biljetter till stora delar av Europa. Franska SNCB är ett annat alternativ. Båda har söksidor på engelska.

Vi tänker oss en sportlovsresa i vecka åtta för två personer till Paris. Avgång från Stockholm 6.21 på lördagmorgonen med X2000, framme i Köpenhamn vid halv tolv. Efter några smörrebröd och en promenad är det dags för tåget till Hamburg vid ettiden. Dit kommer vi vid sex på kvällen, sen är det dags att äntra nattåget till Basel som går vid halv nio. Det klassiska nattåget direkt till Paris finns inte mer. Därför tar vi en omväg över Schweiz.

Kvart i sju på söndagsmorgonen kliver vi av i Basel. Efter en rejäl frukost på stationen går snabbtåget till Paris vid halv nio, och tre timmar senare, klockan 11.37, är vi framme i Paris, voilà. Returresan går samma väg i motsatt riktning en vecka senare.

Totalt tar resan ett och ett halvt dygn. Billigt blir det dock inte, en enkel väg kostar runt 3 700 kronor.

Sök och boka kontinentala tågresor här: Tyskland: reiseauskunft.bahn.de. Frankrike, SNCB: www.b-europe.com.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i