Mikroplasten och havet

FRÅGOR & SVAR * Läcker alla syntettyger mikroplast? Vilken målar­­färg är bäst för miljön och hur blir man av med envisa rävar? Läs frågor och svar om natur och miljö.

 Mikroplast i kläder?

Jag har hört att det inte är bra att tvätta fleece, då det kan leda till läckage av mikroplast till våra vatten. Händer samma sak när vi tvättar andra syntetiska textilier? ⁄ Maria Österberg, Fristad

SVAR: Det är en komplicerad fråga. Syntetfibrer i nylon och polyester spinns till oändligt långa fibrer som sedan kan kapas till korta fibrer. Vissa tyger innehåller långa fibrer, andra korta. De korta fibrerna kan krypa ut ur ett material under tvätt. Det finns också andra faktorer som påverkar, exempelvis hur garnet är spunnet, hur tyget är vävt eller stickat och om tyget ruggats upp och skurits av för att få en jämn yta. Mekanisk bearbetning av tyget ökar risken för fibersläpp, som i fallet med fleece.

I en rapport som Naturskyddsföreningen gjort, ”Raklödder till fiskarna”, finns mer information. Bland annat om en undersök-ning som visar att polyester släppte ifrån sig 100–300 fibrer per liter tvättmaskinsvatten. Mest fibrer släppte fleeceplagg, upp till 1 900 fibrer per tvätt. Det är alltså väldigt svårt att ge några generella råd vad gäller syntetmaterial förutom polyesterfleece. Ett bra råd dock är att slänga luddet från tvättmaskinsfiltret och torktumlaren i soporna och inte spola ner det.⁄ Sara Örberg, Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen

Rävproblem 

Hej! Vi bor i villa i Huddinge och har problem med en räv som hävdar revir på vår tomt. Räven bajsar i gruset framför huset som ligger lite på en höjd. Några tips på hur vi kan få slut på eländet?  ⁄ Eva Tolonen, Huddinge

SVAR: Rävar markerar gärna revir på en upphöjd plats. Spillningen är smal och utdragen i ena änden. Innehåller ofta frön och rester av skalbaggar. Om du är säker på att det är rävspillning kan du pröva med att sprida människourin längs tomtgränsen. Rävar är revirhävdande och då kanske den förstår att reviret är upptaget.⁄ Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

Bästa målarfärgen

Min bostadsrättsförening målar om fönstren på huset och använder sig av en vattenlöslig oljefärg. Jag frågade varför man inte använde sig av linoljefärg och fick då svar att oljefärgen var ett mer miljövänligt alternativ. Jag trodde att det var precis tvärtom. När jag googlade fann jag att de flesta inom byggbranschen anser att vattenlöslig oljefärg är mindre hälso- och miljöfarlig än linoljefärg. Stämmer det?⁄ Ida Satz, Malmö

SVAR: Nej, linoljefärger är oftast att föredra. Även de vattenbaserade alkydoljefärgerna bygger på fossil oljekemi och innehåller vanligen olika miljö- och hälso­skadliga tillsatser.  Använda inomhus avger de olika kemiska ämnen under lång tid. Tillsatserna kan vara i form av antimögelmedel, mjukgörare, konserveringsmedel, konsistensgivare, tensider med mera. 

Linoljefärg består av linolja, zinkoxid och färgpigment. Torkmedel och antimögelmedel kan dock finnas tillsatt. Kolla inne-hållsförteckningen noga. Ofta hävdas att linoljefärg ska spädas med terpentin för att kunna strykas tunt. Det ska dock inte vara nödvändigt med moderna linoljefärger. Måla tre tunna lager på obehandlat trä. Linoljan tränger in i träet och skyddar mot röta bättre än plastoljefärger, som ligger som en film utanpå träet. Penslar kan rengöras med mycket såpa och lite vatten, samt sköljas ur efteråt.⁄ Anders Friström, redaktör, Sveriges Natur.

Solkräm och koraller 

Har med förfäran tagit del av nyheten om att ämnet oxybenzone, som finns i solkrämer och hårprodukter, visat sig utgöra ett allvarligt hot mot korallreven. Vad gör Naturskyddsföreningen i denna fråga?  ⁄ Åke Hasselrot, Hammarö.

SVAR: Vi har länge arbetat med att försöka få bort sämre ämnen i produkter. Ett exempel är vår miljömärkning, Bra Miljöval, där oxybenzone inte är tillåtet, och en kampanj som riktar sig till ungdomar. Svanen tillåter inte heller oxybenzone och har flera märkta solskyddsprodukter, samt några hårprodukter. Hittar du inga miljömärkta produkter, fråga i butiken för att skapa efterfrågan!⁄ Sara Örberg, Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen.

Hur är rotting? 

Hur är rotting i miljöhänseende? Skövlas det regnskog för att få fram rotting?  ⁄ Solveig Lindqvist, Falun.

SVAR: Rotting skördas från den slingriga stammen av olika palmer (600 arter) som är inhemska för tropiska Afrika, Asien och Australien. Rotting trivs i skuggan av stora träd. Om den skördas i regnskogen och återplanteras igen ger det lokalsamhällen en alternativ inkomst till skogsbruk, så kallade ”non timber forest products”. Naturskyddsföreningen stödjer organisationer i bland annat Indonesien som arbetar med att stötta lokalsamhällen att få igång hållbar produktion av rotting.⁄ Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

Tömma holkar 

Måste man verkligen varje vår tömma alla fågelholkar man satt upp, kan inte fåglarna klara det själva? Naturliga bohålor är det ju ingen som tömmer. ⁄ Anders

SVAR: Jag tycker du ska rengöra småfågelholkarna på hösten efter den första frosten. Ta bort bobalen och lämna holken tom. Då klarar holken fukten bättre och håller längre. En tom holk blir också en bra övernattningsplats för de fåglar som söker en över-nattningsplats på vintern. En rensad holk tar också bort eventuella parasiter.⁄ Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

Är triklosan farligt? 

Att triklosan är farligt för miljön har jag förstått, men nu undrar jag om det är farligt också för oss människor? Vilken funktion fyller tri-klosan? ⁄ Ulrika

SVAR: Triklosan är i första hand en mycket miljöfarlig kemikalie, men man har också sett att ämnet kan vara hormonstörande. Triklosan är bakteriedödande och godkänt att använda som konserveringsmedel i kosmetiska produkter inom EU. Många till-verkare har valt att frivilligt ta bort triklosan efter påtryckningar från bland annat Naturskyddsföreningen.⁄ Sara Örberg, Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen.

Åtala volkswagen? 

Borde inte Naturskyddsföreningen agera för ett svenskt åtal mot Volkswagen för avsiktligt och planerat miljöbrott genom sitt fusk vid testerna av dieselmotorer? ⁄ Sven Engström, Örnsköldsvik

SVAR: För att nå framgång med en sådan polisanmälan måste man kunna bevisa att fusket skett med vett och vilja. För att fälla någon för brott måste det gå att bevisa bortom rimligt tvivel att någon eller några på Volkswagen medvetet installerade den om-debatterade programvaran just för att kringgå reglerna. 

Det är ganska troligt att de eventuellt kriminella handlingarna skedde utomlands. Eftersom det nu pågår en polisutredning i Tyskland, där huvudkontor och mycket av teknikutvecklingen sker, kommer nog den svenska polisen att göra bedömningen att utredningen bäst görs där.

Vår europeiska samarbetsorganisation Transport & Environment (T&E) har varnat för ett ökat gap mellan bilars testresultat och de faktiska utsläppen i åratal. De säger nu att Volkswagenskandalen bara är toppen på ett isberg.⁄ Oscar Alarik, miljöjurist, Naturskyddsföreningen.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström Och Mats Hellmark
Artikeln publicerades i