Mångfald viktig för världens fattiga
INTERNATIONELLT - Sida och Centrum för biologisk mångfald, CBM inrättar ett internationellt program för biologisk mångfald, Swedbio.
Under en treårsperiod bidrar Sida med 50 miljoner kronor för stöd till olika mångfaldsprojekt i utvecklingsländer. Swedbio kommer också att vara rådgivare till Sida och UD. Ytterligare 2,1 miljoner per år anslås för ett litet kansli vid CBM i Uppsala och för verksamheten i Sverige.
? Vi vill lyfta frågorna om mångfaldens betydelse för världens fattiga så att de verkligen beaktas i svenskt bistånd och i svenskt agerande utomlands. Det är lika mycket en rättvisefråga som en miljöfråga, säger Maria Berlekom, verksamhetsledare för Swedbio.
De flesta av världens 1,3 miljarder extremt fattiga människor lever i länder som har en rik biologisk mångfald. Fattiga människor på landsbygden är ofta direkt beroende av naturresurserna i sin närmaste omgivning. Hållbart nyttjande av mångfalden har därför en stor betydelse för att minska fattigdomen.
? Landsbygdens fattiga är beroende av både den vilda och den odlade mångfalden, säger Maria Berlekom. Biologisk mångfald skyddar vattenresurser och ger livsmedelssäkerhet. I Sydostasien är till exempel en miljard människor direkt beroende av proteinet i fisk.
? Genom Swedbio tar det svenska biståndet ytterligare ett steg framåt för att hantera morgondagens ödesfrågor, säger Mats Segnestam, chef för Sidas miljöpolicyenhet och initiativtagare till det nya samarbetet.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.