Annons

Grönska i storstaden

Den gamla soptippen blev en grönskande oas mitt i storstaden när gymnasieungdomarna fick ansvar för markplätten. NIB i Addis Abeba är ett bra exempel på stadsodling med miljön i fokus.

Skribent Mats Hellmark

I de afrikanska storstäderna är stadsodling ingen ny trend utan tradition och en förutsättning för livsmedelstrygghet. Men den snabba urbaniseringen gör det nödvändigt att värna de gröna ytor som finns och utveckla hållbara odlingstekniker.

I Addis Abeba stöttar Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation ISD i ett antal lokala initiativ med ekologiskt jordbruk som grund. Ett av dem heter NIB, Honungsbiets miljöskyddsförening, och startades 2007 av sju ungdomar som just gått ut gymnasiet. Alla hade varit aktiva i skolans miljöklubb där de bland annat fått teknisk och social utbildning av ISD.

– Målet var att få användning för de kunskaper vi fått genom miljöklubben. Vi ville bidra till lokalsamhället, berättar ordföranden Lemma Moissisa.

Vi passerar ett stökigt stort vägbyggnadsprojekt och går in genom en grind mellan en livlig lågstadieskola och en kyrka. Bakom finns en grön oas om cirka 3 000 kvadratmeter med odlingar av inhemska arter och fruktträd, växthus för grönsaker och prydnadsväxter, svampodling, hönshus, träningscenter och café.

Vi tar plats i caféet och serveras utsökt etiopiskt kaffe och frallor med egenodlad svamp. I dag är tio ungdomar aktiva i gruppen, sex killar och fyra tjejer. När de fick hand om marken var det en informell soptipp och det krävdes hårt arbete för att restaurera miljön.

I träningscentret håller man workshops om stadsodling och Etiopiens kulturella mångfald. Bland annat lär man ut principer för grönsaksodling med hjälp av kompost. En egen uppfinning är de gamla däck som hängts upp för att visa hur man kan odla även på minimala ytor.

Just nu har gruppen problem med vatten eftersom vägbygget intill kapat en ledning, berättar Lemma. Men hittills har man löst det genom att medlemmarna bär med sig hemifrån.

Nedanför caféet finns ett litet skogsparti som tidigare bara bestått av den främmande och vattenkrävande arten eukalyptus. Ungdomarna i NIB ersätter träden bit för bit med inhemska arter. Målet är bland annat att få tillbaka naturliga källor. Viss framgång har man redan nått genom att vilda djur börjat söka sig hit. Fåglar, men också rävar och en hyena.

– Eftersom folk är lite rädda för hyenor fungerar den dessutom som nattvakt mot tjuvar som vill stjäla fröplantor.

Globala samarbeten

Naturskyddsföreningen i Sverige samarbetar med följande organisationer i Afrika, Sydamerika och Asien inom mat- och jordbruksområdet:

PELUM, Participatory Ecological Land Use Management, Kenya/Uganda

ISD, Institute for Sustainable Development, Etiopien

TOAM, Tanzania

NOGAMU, Uganda

CENTRO ECOLÓGICO, Brasilien

ANPE, Asociación Nacional de Productores Ecológicos, Peru

PRATEC, Proyecto Andino de Tecnologias Campesinas, Peru

MASIPAG, Filippinerna

LÄS MER om organisationerna under ”Globala samarbeten” på www.naturskyddsforeningen.se


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mats Hellmark
Annons