Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Batterier som varar länge

Batterier som varar länge

GRÖN GUIDE - TEKNIK * Nu finns ny teknik som gör att litium­batterier kan bli ännu effektivare och uthålligare. Batterierna kommer framöver att kunna hålla hela mobiltelefonens eller elbilens livslängd.

LITIUMBATTERIER strömförsörjer allt ifrån mobiltelefoner till elbilar. Materialforskarma strävar efter att göra dem bättre och billigare, bland annat för att kunna ge elbilarna längre räckvidd. Nu har forskare vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, utvecklat en teknik för litiumbatterier som gör att de kan tåla hundratusentals återuppladdningar och dessutom lagra 20–30 procent mer el samt fungera bättre i kyla. Den nya tekniken kommer att bli viktig för driften av elbilar och kan även göra bilbatterier intressanta för att lagra hemmaproducerad solel mellan dag och natt.

Tricket är att använda en elektrolyt i fast form istället för dagens flytande elektrolyt. Batterierna blir på så sätt också säkrare, eftersom den flytande elektrolyten är brandfarlig och kan överhettas. Den nya fasta elektrolyten består av en blandning av litium, germanium, fosfor och svavel.

– Med en fast elektrolyt finns det i stort sett ingen nedbrytande reaktion kvar, vilket gör att dessa batterier kan klara hundratusentals laddningscykler, säger Gerbrand Ceder, en av forskarna bakom genombrottet.

Två andra forskare vid MIT upptäckte, närmast av misstag, att de kunde fyrdubbla energi­lagringen i ett litiumbatteri genom att tillverka elektroder av ett nytt nanomaterial med en kärna av aluminium och en plätering av titanoxid. I ett vanligt litiumbatteri avlagras med tiden litium på elektroderna av grafit så att dessa bryts ned och slutar att fungera. Det nya nanomaterialet håller väsentligt längre, tack vare det starka ytterhöljet av titan. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i