Aj det sticks!

NYFIKEN * Vår nya avdelning Nyfiken riktar sig till dig som är lite mindre och till dig som en gång varit det. Här avslöjar vi tricksen hos dem som sticks, bits och bränns.

Rödmyror sticks med gadd, och det gör riktigt ont. Stackmyror bits i stället, och sprutar myrsyra i såret med bakändan. Svarta tuvmyror, som gärna går på sockerjakt inomhus, bits också, men de är så små, så det brukar inte kännas. Då är det värre med hästmyrorna, särskilt dem med extra stort huvud.

Kan humlor stickas?

Ja, honorna kan, för de har gadd. Men ofta nöjer de sig med att vifta med ett av mellanbenen för att visa att de vill vara i fred.

Humlehanar har ingen gadd (det har inte getinghanar heller), så dem kan man klappa utan risk. Men det är inte så lätt att se skillnad på hanar och honor …

Omöjliga listan

Vilket djur är farligast? Det som dödar flest människor? I så fall kommer de fredliga älgarna högt upp på listan, på grund av alla trafikolyckor.

Getingar och bin kommer också högt upp, men inte för att de är särskilt ­giftiga – utan för att de kan ge livsfarliga allergiska reaktioner.

Då har havsmusen ett betydligt farligare gift – men den meterlånga fisken lever på så djupt vatten att badare aldrig riskerar att sticka sig på den, och de flesta vet inte ens om att den finns.

Fjärilslarver

En del spinnarlarver är så tätt håriga att de ser ut som små pälsdjur. Men de är inga gosedjur – håren är fyllda av gift och kan brännas.

Den böjda ”taggen” längst bak på svärmarlarver är däremot inte farlig, fast den ser lite läbbig ut. Men många svärmarlarver har kraftiga käkar och kan bitas ordentligt, så fråga snällt innan du känner på den.

Korsspindlar – dödligt farliga?

Ja, det stämmer – för insekter som fastnat i deras nät. Men inte för människor. Nästan alla spindlar har visserligen huggtänder fyllda med gift, men de flesta svenska arter är så små att de inte kan bita igenom vår hud. Det finns dock några undantag. Kärrspindeln, som kan bli flera centimeter lång om man räknar med benen, bör man inte leka med. Även husspindlar, som trivs inomhus, kan bli ganska stora och bitas så att det känns. Särskilt om de kommer åt den tunnare huden mellan fingrarna.

Ormar

Huggormen är nära släkt med skaller­ormar och har ett gift som förstör röda blodkroppar. Men det är ovanligt att människor dör av huggormsbett.

Huggormsungar bör dock akta sig.

Vanlig snok bits nästan aldrig. Den försvarar sig hellre genom att väsa, låtsas anfalla eller spela död. Då lägger den huvudet upp och ner, öppnar munnen och hänger med tungan.

Varför bränns nässlor?

Brännässlor är täckta av spetsiga, ihåliga brännhår, som är sköra och vassa som glas. När man rör vid dem bryts spetsarna av. De avbrutna brännhåren fungerar som injektionsnålar som sprutar in gift i huden, bland annat frätande myrsyra.

Nässelsoppa bränns inte, för när man kokar nässlorna försvinner giftet.

Lyckobringande gift

Förr trodde man att giftiga växter och djur hade magiska egenskaper. Rulla dig naken bland brännässlor, svälj en levande myra eller tugga på huggormsskinn! – råden var många för att vinna kärlek eller hålla sjukdomar borta. Det mesta var bara vidskepelse, såklart. Men en del ”magiska” egenskaper har faktiskt blivit vetenskapligt bevisade. Det finns massor av giftiga växter och djur som används till mediciner i dag.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Michaela Lundell
Artikeln publicerades i
Annons