”Ta bort statsstödet till biodiesel på palmolja”

Importen av biodiesel som baseras på rester av palmoljeproduktion ökar kraftigt. Palmoljan kommer från Indonesien, Malaysia och Thailand där regnskog i många fall skövlas för att ge plats. Foto: Jonas Gratzer

”Ta bort statsstödet till biodiesel på palmolja”

Statsstödet till biodiesel på palmolja måste bort.

Det anser Anders Wijkman, ordförande i miljömålsberedningen.

Som Sveriges Natur tidigare har avslöjat ökar importen av biodiesel som baseras på palmolja kraftigt. Palmoljan kommer från Indonesien och Thailand där regnskog i många fall skövlas för att bereda plats för palmplantager.

Sedan något år tillbaka har även en ny form av diesel introducerats på marknaden. Den görs inte av rå palmolja utan av PFAD, en fettsyra som skiljs ut under framställningen av ätbar palmolja. Producenterna hävdar att PFAD är avfall och därför inte bidrar till ökad efterfrågan på palmolja. Kritikerna pekar på att den kommer från samma industri, med samma problem, och inte bör klassas som avfall.

LÄS HELA Sveriges Naturs granskning.

PFAD är billigt och kan därför konkurrera ut svenska biobränslen som tall eller raps. Hur mycket PFAD som säljs på den svenska marknaden vet ingen eftersom PFAD inte särredovisas i Energimyndighetens statistik. I Sveriges Naturs granskning uppger dock tre av nio stora återförsäljare att deras biodiesel baseras på PFAD och ytterligare en funderar på att gå över till PFAD 2017.

Enligt Naturskyddsföreningen är palmolja, sett till total klimatpåverkan, i dag i vissa fall värre än fossil diesel. Ändå omfattas palmoljan av samma skattebefrielse som övrig biodiesel, något som räknas som ett statsstöd enligt EU-kommissionen.

I en intervju med Sveriges Natur nyligen sade miljöminister Karolina Skog att hon inte ser några möjligheter att ta bort statsstödet till palmoljebaserad biodiesel.

Skattebefrielsen för palmolja måste bort, enligt Anders Wijkman.
Skattebefrielsen för palmolja måste bort, enligt Anders Wijkman.

– Beskattningsmodellerna är mycket mer generella än så, sade hon då.

LÄS intervjun med Karolina Skog.

Anders Wijkman, ordförande i miljömålsberedningen, tycker dock att frågan måste utredas närmare av både Energimyndigheten och regeringskansliet.

– Det här är ett jätteproblem eftersom skattebefrielsen för palmolja leder åt helt fel håll. Den måste bort och det borde finnas något sätt att komma runt den. Exakt hur det ska gå till kan jag dock inte säga.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X