Sveriges Naturs upplaga fortsätter att öka

Sveriges Naturs upplaga har ökat med 4.700 exemplar det senaste året. FOTO: Malin Crona

Sveriges Naturs upplaga fortsätter att öka

Allt fler läser Sveriges Natur. I en tid då de flesta tidningar tappar läsare går Sveriges Natur mot strömmen och har ökat antalet läsare med 35 procent de senaste tre åren.
– Allt fler har fått upp ögonen för vår granskande och viktiga journalistik, säger Malin Crona, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Sveriges Natur.

År 2018 var Sveriges Naturs TS-kontrollerade upplaga, som utgår från hur många exemplar av tidningen som delas ut, 123.800. Under 2019 ökade den med 800 exemplar till 124 600.

Och nu kommer nya siffror. Sveriges Naturs upplaga har ökat till hela 129.300 exemplar per nummer.

– Vi märker att vi når fler och fler. Vi får allt fler frågor och nyhetstips till tidningen. Och om posten är sen med utdelningen någon dag ringer folk och frågar om tidningen är på väg. De har planerat in när de ska sätta sig och läsa sin tidning, säger Malin Crona, tf chefredaktör och ansvarig utgivare.

Flera läsare per exemplar

Det är flera personer som delar på varje exemplar av tidningen. De senaste siffrorna från Orvesto, som mäter hur många som läser varje nummer av tidningen visar att det är minst 175.000 läsare som läste Sveriges Natur i den allra senaste mätningen. Den siffran varierar dock över året och har som mest varit uppe i 194.000 läsare per nummer.

Granskande journalistik uppmärksammas

Sveriges Naturs satsning på granskande journalistik har uppmärksammats i flera sammanhang. Till exempel tilldelades Sveriges Natur Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden två år i rad.

2017 för granskningen Palmolja – snart på en mack nära dig som ledde till att riksdagen stoppade skattelättnaderna för palmoljerester i biodiesel.

LÄS MER: Guldspade till Sveriges Natur

2018 fick tidningen Guldspaden för avslöjandet att Strålsäkerhetsmyndigheten hade mörkat risker med slutförvaret för kärnbränsle.

En granskning som bidrog till att domstolen, i Sveriges hittills största miljömål, underkände utformningen av slutförvaret.

LÄS MER: Domstolen säger nej till slutförvaret

Förra året nominerades tidningen återigen till priset för sin granskning om Östersjöströmmningen som säljs som sill.

LÄS MER: SOS – Varning för sill

Malin Crona, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Sveriges Natur. FOTO: Mats Hellmark

Nominerade för Klimatprognosen

Nu har tidningen också nominerats till Tidskriftspriset 2020 i kategorin Årets Grepp För klimatprognosen, som med hjälp av datajournalistik tagit reda på hur klimatförändringarna påverkar växtsäsongen, vårens ankomst och torkan i alla kommuner i Sverige.

LÄS MER: Sveriges Natur nominerade till tidskriftspriset för Klimatprognosen 

Tidningen har också nominerats till Publishingpriset 2020.

LÄS MER: Allt fler läser Sveriges Natur

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X