Annons
Svante Axelsson lämnar Naturskyddsföreningen

Svante Axelsson lämnar Naturskyddsföreningen

Efter 16 år som generalsekreterare slutar Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen. Vill han bli miljöminister nu?

– Haha! Vad är det man ska säga? Det är en hypotetisk fråga!

Varför slutar du på Naturskyddsföreningen?

– Efter 16 spännande år som generalsekreterare är jag sugen på att pröva på något annat som kan bidra till en friskare planet.

Hur känns det att lämna Naturskyddsföreningen där du jobbat så länge?

– Jag tror inte att jag fattat det än. Det har ju varit mitt andra hem, men som sagt jag vill nu fördjupa mitt engagemang genom att vara gästforskare och siktar på att skriva min nästa bok.

Vad är det viktigaste som du har lärt dig?

– Att vi människor har makten att förändra samhället om vi jobbar tillsammans i hela folkrörelsen – men inte bara det, utan vi ska också jobba med olika aktörer i samhället som är lika otåliga som vi. Då kan vi tillsammans skapa de vindar som är nödvändiga för att de politiska partierna ska våga segla.

– Det andra är att skapa en framtidsberättelse om hur det goda livet kan komma att gestalta sig när miljöproblemen är mycket mindre. Att människor i dag tycks vara mer rädda för klimatåtgärder än klimatförändringar visar att den berättelsen är för otydlig och okänd.

Är det någon särskild stund som du inte kommer att glömma?

– Ja, i Almedalen 2006 när vi med ”Rockkonsertens” hjälp fick alla partier att säga ja till fosfatfria tvättmedel, vilket vi har i dag. Utan samarbete med kulturen står miljörörelsen bara på ett ben!

Det spekuleras i att du ska bli miljöminister nu, skulle du tacka ja om du får frågan?

– Haha! Vad är det man ska säga? Det är en hypotetisk fråga!

Men jag vill fortsätta att jobba med miljöfrågan på olika sätt. Det kommer jag inte att lägga av med – har man fått smak på detta är det svårt att sluta…

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter