Annons
Stopp för svenskt bistånd till palmoljejätte i Gabon

Stopp för svenskt bistånd till palmoljejätte i Gabon

Efter Sveriges Naturs avslöjande att biståndspengar skulle gå till ett projekt där en omstridd palmoljebolagsjätte anklagas för att skövla regnskog i Gabon kommer nu beskedet att projektet stoppas.
– Projektet kommer inte att bli av, säger Katarina Rangnitt, ambassadör, Utrikesdepartementets enhet för global agenda, till Sveriges Natur.

Skribent Malin Crona

För två år sedan avslöjade Sveriges Natur att svenska biståndspengar via Afrikanska Utvecklingsbanken skulle gå till palmoljebolagsjätten Olam som anklagas för regnskogsskövling. En satellitsbildsbaserad rapport från miljöorganisationen Mighty Earth hade visat hur urskog har fått lämna plats för oljepalmer i projektet.

Svenska biståndspengar finansierar en del av utvecklingsbankens arbete.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt om våra biståndspengar går till regnskogsskövling och landgrabbing, sa Isabella Lövin till Sveriges Natur efter granskningen.

Efter att Sveriges Natur och miljöorganisationer uppmärksammat frågan tog den svenska regeringen kontakt med utvecklingsbanken som omedelbart tillsatte en oberoende utredning för att gå till botten med vad som hänt.

LÄS MER: Svenskt bistånd till skövling i Gabon 

Avslöjandet ledde till att den svenska regeringen satte press på utvecklingsbanken att bättre granska projekt och ha högre krav innan biståndsbeslut.

LÄS MER: Efter avslöjandet – nu ska palmoljeprojektet granskas

Ny organisation

Sveriges Natur har tidigare berättat hur Sverige uppvaktade utvecklingsbanken för att få den att tillsätta mer resurser för att följa upp de standarder och riktlinjer för miljö och social påverkan som banken har satt upp och som Sverige varit pådrivande i arbetet med.

Nu kommer beskedet att det uppmärksammade projektet stoppas. Afrikanska utvecklingsbanken kommer inte att ge några biståndspengar till det.

– Jag har haft kontakt med vårt valkretskontor och vår representant på kontoret säger att projektet inte kommer att bli av. Det är vi nöjda över, säger Katarina Rangnitt.

Hon säger att man från politiskt håll uppskattar att få sakkunskap och input i de här ärendena.

– Vi är tacksamma att bli uppmärksammade på de här fallen och att det finns organisationer som kan dokumentera och uppmärksamma vad som händer, säger Katarina Rangnitt.

Sveriges Natur granskar palmoljan

Efter avslöjandet – nu ska palmoljeprojektet granskas

Svenska biståndspengar går till regnskogsskövling i Gabon

Palmolja – snart på en mack nära dig

HVO-diesel utan palmolja på väg att ta slut

Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel

De hjälper bolaget som slåss för palmoljeprodukt

Alliansen vill skjuta upp stoppet för palmolja i biodiesel

Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X