Annons
Protest mot nedläggning av skolverksamhet

Beslutet att lägga ner Naturskyddsföreningens skolverksamhet har lett till diskussion. Bild: Getty Images.

Protest mot nedläggning av skolverksamhet

Två av Naturskyddsföreningens länsförbund och en krets vill att föreningens riksstyrelse omprövar sitt beslut att lägga ner skolverksamheten. De får stöd av utomstående skolchefer, men ordförande Beatrice Rindevall säger att det inte är aktuellt.

Nedläggningen av Naturskyddsföreningens tolv år gamla skolverksamhet har inte tagits emot väl på alla håll i föreningen. Verksamheten är en hjärtefråga för flera företrädare både på krets- och länsförbundsnivå.

Den första protesten kom den 5 april från Naturskyddsföreningens krets i Gnosjö. I ett brev till riksstyrelsen beskriver kretsen föreningens stöd till lärare som ”ovärderligt”.

Vill att beslutet omprövas

Gnosjökretsen uppmanar styrelsen att ompröva beslutet. Man tycker också att frågan borde behandlas på Naturskyddsföreningens riksstämma i Gävle 13 – 15 juni.

Ungefär samtidigt som Gnosjö framförde sina krav höll Naturskyddsföreningens länsförbund i Dalarna länsstämma i Siljansnäs. Den 6 april antog stämman ett uttalande med samma innebörd som i Gnosjö: Ompröva beslutet och låt riksstämman avgöra frågan.

Läs också: Kritik mot Naturskyddsföreningens besparingsförslag

Uppskattad skolverksamhet

Lisen Vogt, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen i Mora, var den som först lyfte frågan i Dalarna. Hon är har en bakgrund som lärare i grundskolan och hållbarhetspedagog vid 2047 Science Center i Borlänge.

Hon säger att hennes erfarenheter har gett henne såväl inifrån- som utifrånperspektiv på Naturskyddsföreningens skolverksamhet.

– Just nu när vi befinner oss mitt i en klimat- och naturkris är det så viktigt att vi har det här otroligt uppskattade stödet, som skolverksamheten är, i ryggen. Det finns inget annat material som tar upp det här ur ett ämnesövergripande perspektiv, säger hon.

Debatt på medlemsforum

Under april och maj har frågan om skolverksamheten ventilerats på Naturskyddsföreningens interna medlemsforum Naturkontakt. Den 23 april meddelade Jönköpings länsförbund att det ställer sig bakom Dalarnas uttalande från 6 april.

I skrivande stund har 19 inlägg publicerats av företrädare på skilda nivåer och från flera delar av landet. Såväl Naturskyddsföreningens riksskattmästare, Jan Greve, som riksordförande Beatrice Rindevall har deltagit i diskussionen.

Ordförande och skattmästare har förklarat riksstyrelsens beslut utifrån kärva ekonomiska ramar. Bland annat skriver Beatrice Rindevall att ingen förringar eller vill lägga ned verksamheten.

Läs också: Konsulter tar över Naturskyddsföreningens telemarketing

Svårt beslut att lägga ned

När Sveriges Natur ber Beatrice Rindevall om en kommentar återkommer hon med mejl där hon skriver att det inte är aktuellt att riva upp beslutet.

”Vi i styrelsen är medvetna om att skolverksamheten har varit en både omtyckt och viktig verksamhet. Det har varit väldigt svåra avvägningar när vi har behövt göra stora besparingar, men avvägningarna om skolverksamheten har gjorts mot andra viktiga verksamheter”, skriver Beatrice Rindevall.

Hon säger också att ”besparingarna görs för att säkra föreningens ekonomi på sikt och därför är det inte aktuellt att riva upp beslutet. Nu behöver vi fokusera på att få en så stark verksamhet som möjligt.”

Läs också: Naturskyddsföreningen nyanställer efter varsel

”Vi hoppas på en omprövning av beslutet”

Naturskyddsföreningens riksstyrelse har även uppvaktats av ett 30-tal skolledare, pedagoger, kommunala tjänstemän och forskare i skolfrågor från sju svenska städer. I ett brev till styrelsen skriver de att ”det är med bestörtning som vi tagit del av nyheten att Naturskyddsföreningen lägger ned sin skolverksamhet.”

Överst bland undertecknarna står Sofia Lord, miljöstrateg vid Gävle kommuns Utbildning Gävle. Hon säger till Sveriges Natur att materialet från Naturskyddsföreningen håller hög kvalitet, är roligt att jobba med och är tillgängligt för alla.

– Om skolmaterialet skulle försvinna innebär det en klar försämring av våra förutsättningar att ge en god utbildning för hållbar utveckling. Vi hoppas på en omprövning av beslutet så att åtminstone skolmaterialet och nyhetsbreven blir kvar.

Skolmaterial finns kvar på webben

I skolchefernas brev heter det också att Naturskyddsföreningen är en pålitlig aktör vars material utgör ett komplement i skolans arbete. ”Detta är extra viktigt eftersom skolan behöver mångfald i sitt undervisningsmaterial och sina pedagogiska metoder”.

Stora delar av skolmaterialet på naturskyddsforeningen.se kommer att fortsätta att vara tillgängligt även efter att verksamheten lagts ner.

Läs också: Tidigare statsråd till Naturskyddsföreningens riksstyrelse

Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook
Annons