Nu är solelen rekordbillig – kostar 15 öre per kilowattimme

Solelen når rekordlåga priser. FOTO: Getty Images

Nu är solelen rekordbillig – kostar 15 öre per kilowattimme

Solkraft blir allt billigare. Ett nytt rekord, knappt 15 öre/kWh slogs i slutet av november i Dubai i en anbudstävling där saudiska ACWA Power lämnade lägsta bud för jätteanläggning på 900 megawatt.

Priset kan jämföras med att priset på den nordiska elmarknaden ligger på 30-35 öre, medan priserna på kontinenten är runt 45-50 öre i forwardhandel i Tyskland och Frankrike.

2014 var det en sensation när ACWA Power offererade solcellsel för motsvarande knappt 60 öre, även det i Dubai, och sedan dess har priset alltså fallit med 75 procent.

Kärnkraften dyrast

Även i USA är kostnaden för solel låg, motsvarande mellan 30 och 40 öre för  el från solcellsfält och vindkraft enligt det stora kapitalförvaltningsbolaget Lazards senaste sammanställning. Ny kolkraft kostar motsvarande 70 – 150 öre och ny kärnkraft 115-180 öre.

Solcellsfältet är en del av den gigantiska Mohammed bin Rashid Al Maktoum Park på sammanlagt över 5000 megawatt, och ska vara i drift 2021. En del av projektet är en annan sorts solkraft där solen värmer en vätska som drivs genom en turbin med generator. Sådan termisk solkraft är betydligt dyrare men eftersom värme kan lagras så kan den leverera mest el när efterfrågan är störst, eller på natten.

Läs mer om energi

Vattenkraft – värre än kol för klimatet?
Studie: Kärnkraft tränger undan sol och vind
Vill ändra energibolagens möjlighet att stämma stater som ställer om
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter