Annons
Naturskyddsföreningen lämnar plattformen X

Naturskyddsföreningen lämnar X, tidigare Twitter. Foto: Getty Images.

Naturskyddsföreningen lämnar plattformen X

Under ett personalmöte på måndagen meddelade Naturskyddsföreningens kommunikationschef Hanna Berheim Brudin att föreningen lämnar den sociala medieplattformen X. Detta på grund av en ökande mängd desinformation, hat och hot.

Beslutet att överge X (tidigare Twitter) har övervägts av Naturskyddsföreningen en längre tid, erfar Sveriges Natur. När beslutet till slut kommunicerades den 18 september kom det inte som en stor överraskning.

– X domineras alltmer av hat, hot och hets. Det är en allt smalare målgrupp som nås här, samtidigt som det tar allt större tid och energi från Naturskyddsföreningens medarbetare och medlemmar att möta desinformation och hatiska meddelanden, säger Hanna Berheim Brudin i ett pressmeddelande.

”Hatiskt innehåll ökar”

Utöver att Naturskyddsföreningen slutar vara aktiva på sitt officiella konto på X, kommer inte heller ordförande Beatrice Rindevall eller generalsekreterare Karin Lexén  längre att publicera uttalanden i kanalen som talespersoner.

Föreningen skriver i övrigt i pressmeddelandet att ”plattformen X, tidigare Twitter, har förändrats snabbt sedan ägarbytet hösten 2022. Medier har rapporterat om att majoriteten av personalen har sagts upp och annonsörer har flytt, och om studier som bekräftar upplevelsen att mängden desinformation och hatiskt innehåll ökar. Många användare är inaktiva eller har lämnat plattformen helt, vilket inte minst gäller miljörörelsen, media och akademiska företrädare runt om i världen.”

Bedöms inte nå många via X

Under mötet med personalen sade Hanna Berheim Brudin även att Naturskyddsföreningen gör bedömningen att kanalen X inte längre ger föreningen mycket och att man inte når särskilt många.

Naturskyddsföreningen har funnits på plattformen sedan 2009 och har i dag 26 091 följare. Dessa hänvisas nu till några av de andra digitala kanaler som föreningen förvaltar. Dessa är Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn och Tiktok.

Tidningen Sveriges Natur finns fortfarande kvar på plattformen X, liksom på Facebook och Instagram.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X