Annons
Så hoppas miljörörelsen kringgå Trump

Så hoppas miljörörelsen kringgå Trump

USA:s miljörörelse kämpar i motvind under president Donald Trump. Ändå lever hoppet, framför allt om lösningar på delstatsnivå och om juridiska segrar.

Under sina första veckor har USA:s nye president fattat flera beslut som går på tvärs mot den amerikanska miljörörelsens intressen. En vd från oljeindustrin har blivit utrikesminister och flera klimatförnekare föreslagits till andra ministerposter. Det har redan varit tal om att USA ska dra sig ur Parisavtalet. I en tid med rekordtemperaturer kan man lätt tappa hoppet, men för miljörörelsen i USA gäller snarare motsatsen.

– Vi brukade skämta om mardrömsscenariot med Exxon Mobils vd som minister. Nu har det blivit en verklighet vi behöver leva med, säger Jamie Henn från Miljöorganisationen 350.

Löften till kolindustrin

Miljörörelsen ser skeptiskt på Trumps löften om att skapa fler jobb inom kolindustrin.

– Trump lovar mer än vad han kan hålla. Det finns ingen som kan återskapa jobben i kolindustrin och det är industrin själv medveten om, säger Adam Beitman från Sierra Club.

Marknaden för förnybar energi ser i dag annorlunda ut än för bara några år sedan och har börjat konkurrera både i pris och effektivitet.

– Det finns nu fler människor anställda inom solenergi än inom den fossila industrin och allt större investeringar görs inom förnybar energi. Nomineringen av Rex Tillerson som utrikesminister är ett desperat försök att dra igång den globala utvecklingen av fossila bränslen med diplomatiska medel. Men Apples vd Tim Cook behöver knappast bli utrikesminister eftersom folk faktiskt vill ha deras produkter, säger Cassidy Craighill från Greenpeace.

Friktion i klimatarbetet

Men även om marknaden just nu ser ut att gynna förnybar energi kan en president som avfärdar klimatforskning göra en hel del skada på annat håll. Om USA drar sig ur Parisavtalet kan det skapa mycket friktion i det internationella klimatarbetet.

2018 är det val igen i USA. Denna gång till kongressen – hela representanthuset och en tredjedel av platserna i senaten. En demokratisk majoritet i framför allt senaten skulle troligen ge miljörörelsen större möjligheter att stoppa förslag som är dåliga för miljön. Men de flesta bedömare tror att Demokraterna snarare kommer att förlora platser eftersom det är fler demokrater än republikaner som behöver försvara sina platser detta år. Flera av dem sitter på svaga mandat i stater som republikanen Trump har vunnit. Jamie Henn tror att det just nu är mer lovande att arbeta med de enskilda delstaterna i stället:

– Även om vi inte kan påverka den federala regeringen kan vi fortfarande göra framsteg på delstatsnivå och i slutändan är det där större delen av klimatarbetet görs. Det är delstaterna som avgör utbyggnaden av exempelvis förnybar energi och kollektivtrafik.

– Regeringen bestämmer i frågor som priset på koldioxid och hur man kan stimulera förnybar energi, vilket också är väldigt viktigt. Men just nu kan vi faktiskt jobba med delstaterna individuellt. Vi försöker nu att se bortom Vita huset. Förhindra att Trump gör mer skada, men samtidigt göra framsteg på annat håll.

Vill fördröja oljeledningar

Vad gäller Trumps initiativ att fortsätta utbyggnaden av oljeledningarna i Keystone och North Dakota kommer miljörörelsen att arbeta precis som den har gjort under företrädaren Barack Obama.

– Vi har varit väldigt framgångsrika med att fördröja projekt som dessa och om vi kan fortsätta med det i några år till kanske omständigheterna har förändrats, säger Jamie Henn från 350.

Den amerikanska miljörörelsen uppmanar resten av världen att tydligt kommunicera att miljö och klimat är en stor prioritet globalt.

– Jag tror att det är viktigt för Trump att höra från resten av världen att klimatfrågan är viktig och prioriterad, säger Adam Beitman från Sierra Club. Det är också viktigt att komma ihåg att detta inte är slutet. Det vore ett misstag att se allt Trump försöker göra och bara ge upp. Om andra länder utgör goda exempel och fortsätter att röra sig framåt kommer USA snart att vara tillbaka på banan igen.

Bild: Demonstrationer i Los Angeles mot Trumps beslut att fullfölja planerna på att bygga två kontroversiella oljeledningar. AFP PHOTO / Mark RALSTON

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons