Annons
Miljöåtgärderna som alla är överens om

Alla partier vill förändra skatten för farliga bekämpningsmedel.

Miljöåtgärderna som alla är överens om

Flera åtgärder för att förbättra miljön skulle kunna genomföras direkt. Partierna är nämligen helt överens.

Vid en utfrågning, som Naturskyddsföreningen ordnade i Visby under Almedalsveckan, deltog miljöpolitiska talespersoner från samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna, som hade tillfrågats men tackat nej.

Överraskande framkom att samtliga partier var helt överens om framför allt två åtgärder:

  • Att göra en översyn av reseavdraget.

Reseavdraget har kritiserats för att främst gynna män i storstäder och inte befolkningen på glesbygden som var tanken från början. Dessutom bidrar det till ökade koldioxidutsläpp samtidigt som fusk kostar skattebetalarna två miljarder kronor varje år. Samtliga partier vill därför göra en översyn av reseavdraget.

  • Att beskatta bekämpningsmedel efter farlighet.

I dag beskattas bekämpningsmedel efter mängd och inte hur farligt det är. Det innebär att till exempel såpa kan beskattas lika mycket som betydligt giftigare substanser. Samtliga partier är överens om att reglerna bör ses över. En utredning om frågan är beställd av regeringen och väntas bli klar i höst. Den bör alltså kunna landa i ett förslag som snabbt kan klubbas i riksdagen.

Dessutom tycks samtliga Allianspartier positiva till att öka den andel av Sveaskogs mark som används som inbytesskogar vid avsättningar till naturvård. Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är dock tveksam.

– Vi använder oss av inbytesmark redan i dag men vi bör vara lite försiktiga med att öka andelen eftersom det innebär att vi privatiserar skog som är offentligt ägd. Sveaskog borde kunna vara ett föredöme och jobba mer med hållbara metoder.

Samtliga riksdagspartier är också överens om att producentansvaret för plast behöver öka så att större mängder kan återvinnas. Men de är oense om hur det ska gå till. Medan Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm vill lagstifta tycker Johan Hultberg från Moderaterna att initiativet bör komma från industrin.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter
Annons