Magdalena Andersson (S): Det gröna folkhemmet ska byggas socialdemokratiskt

Magdalena Andersson (S) talar i Almedalen 2019. Foto: Region Gotland/Linnéa Isaksson

Magdalena Andersson (S): Det gröna folkhemmet ska byggas socialdemokratiskt

Tre minuter. Eller ganska precis tio procent. Så lång tid fick klimatet i Magdalena Anderssons (S) tal i Almedalen.
– Jämlikhet och rättvisa handlar inte bara om oss som lever här och nu. Det handlar också om rättvisa för våra barn och barnbarn. Rättvisa över hela planeten.

Finansminister Magdalena Andersson fick ta plats på scenen i sin partiledares ställe. Det är inte första gången Stefan Löfven stannar hemma från Gotland. Frågan är om han visste något vi andra inte visste om. Det blåste och regnade stundtals så kraftigt att fartyg blev liggande utanför hamnen och inte kunde lägga till i de stora vågorna.

Och det skulle dröja ända till när det bara var några få minuter kvar av Magdalena Anderssons stund på Almedalsscenen innan klimatet kom på tal. Under Socialdemokraternas dag i Visby gick partiets eget ungdomsförbund, SSU, ut med skarp kritik mot att Socialdemokraterna inte gör tillräckligt för klimatet.

I sitt tal sa Magdalena Andersson:

– Vi socialdemokrater vill så klart bygga ett klimatsmartare samhälle på ett socialdemokratiskt vis. Vi ska göra det så att det fungerar i varje del av vårt land. Vi ska göra det så att alla kan vara med. Så ska vi bygga det gröna folkhemmet.

Isolerade hus med asbest

Hon menar att det redan skett stora tekniska och kunskapsmässiga framsteg.

– När min mamma flyttade hemifrån isolerade folk husen med asbest, körde bil utan katalysator och vi sprejade intet ont anandes DDT på våra åkrar.

– Vi har gjort framsteg sedan dess. Socialdemokratiska regeringar har drivit på. FN:s första världsmöte för miljön hölls i Stockholm, där Olof Palme talade om vårt gemensamma ansvar för framtiden.

Men i partiets förslag till väljarna presenterades under partiets dag i Almedalen inga nya klimatsatsningar. Socialdemokraterna vill tillsätta en välfärdskommission som ska se över hur vi ska ha råd med välfärden för barn och gamla i framtiden.

LÄS MER: Partiledarnas tal under Almedalsveckan 2018 

Sveriges Natur är på plats under Almedalsveckan och tar pulsen på hur mycket partiledarna talar om miljön i sina tal.

Partiledartalen i Almedalen 2019

Söndag 30 juni: Per Bolunds (MP) tal i Almedalen 2019

Måndag 1 juli: Ulf Kristerssons (M) tal i Almedalen 2019 

Tisdag 2 juli: Jonas Sjöstedts (V) tal i Almedalen 2019

Onsdag 3 juli: Nyamko Sabunis (L) tal i Almedalen 2019

Torsdag 4 juli: Annie Lööfs (C) tal i Almedalen 2019

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter
Annons