Annons
Larmen avlöser varandra – miljöarbetet försvåras

Vissa dagar tjuter larmen i Kiev en gång i timmen, berättar Olga Polunina. Foto: Pierre Crom/Getty Images.

Larmen avlöser varandra – miljöarbetet försvåras

Olga Polunina är ny på jobbet. Sedan ett halvår tillbaka leder hon Ecoaction – Ukrainas största miljöorganisation och en av Naturskyddsföreningens samarbetsorganisationer. Sveriges Natur träffar henne under ett besök i Sverige.

– Resan mellan Sverige och Ukraina är egentligen inte så lång, men den är tidskrävande, säger Olga Polunina.

Hon kom till Stockholm med flyg men resan inleddes med tåg via Warsawa. Tåg går smidigare än buss för en bussresa innebär ofta fyra till sex timmars gränskontroller. Med tåget räcker det oftast med två timmar, berättar hon. Både i Warsawa och i Sverige har hon lagt märke till hur instinktivt hon numera reagerar på ljudet av flygplan.

Olga Polunina säger att miljörörelsen behövs mer än någonsin i Ukraina. Foto: Isabelle Strengbom.

– Jag känner att jag spänner hela kroppen när jag hör ljudet säger hon och gör en gest mot luften.

– Det var massor av plan i Warsawa och jag kunde inte slappna av, trots att jag visste att jag egentligen är mycket säkrare där än jag varit på länge, fortsätter hon och skrattar till.

Det är ett kort, krasst, skratt och det ska återkomma under intervjun. Som när hon får frågan om det går att skapa en någotsånär säker miljö för de 36 personer som jobbar på Ecoaction .

– Det är inte säkert i Kyiv, det måste man förstå om man ska bo där, säger hon.

Läs mer: Kriget i Ukraina sätter fokus på miljöfrågorna.

Går inte att söka skydd vid varje larm

Olga Polunina tycker att situationen i Kyiv är svår att beskriva. Ecoactions lokaler ligger i Kyiv och personalen har tillgång till ett bombsäkert rum.

– Men det kan larma åtta gånger om dagen, det går inte att söka skydd vid varje larm, så folk sitter oftast kvar och försöker jobba även under larmen. Till slut slutar man vara rädd, för det går inte att vara konstant rädd, men det är väldigt stressande att ständigt bli påmind om vad som pågår, säger hon.

Vill inte lämna Ukraina

Olga Polunina är född och uppväxt i Kyiv där hon bor tillsammans med sina två hundar, Basya och Lisa. Med undantag för tre månader 2022 har hon alltid bott i den ukrainska huvudstaden.

– Jag, mina hundar och min mamma bodde i Lviv i samband med att den fullskaliga invasionen inleddes. Men det kändes inte säkert där heller och vi ville inte lämna Ukraina så vi bestämde oss för att åka tillbaka till Kyiv. Det är där vi har vårt liv.

Vid den tidpunkten arbetade Olga Polunina på en tankesmedja där hon fokuserade på energifrågan. Men så kom det ett samtal från rekryteringsbyrå.

– De sa att tjänsten som chef på Ecoaction blivit ledig och undrade om jag ville träffa dem för ett samtal. Jag tackade först nej men efter lite betänketid ändrade jag mig.

Vad var det som fick dig att ändra dig?

– Jag kände till Ecoaction och beundrade deras arbete och jag insåg att den här chansen kommer jag kanske inte få igen. Så jag träffade dem utan att helt förstå att det var en intervju, jag önskade dem lycka till med att hitta en ny chef och några dagar senare erbjöds jag jobbet.

”Miljörörelsen behövs extra mycket”

Att vara chef på Ecoaction är ett uppdrag som kommer med mycket ansvar. Det innebär bland annat att ta fram och leda det strategiska arbetet, leda personalstyrkan och representera organisationen utåt. Samtidigt pågår kriget, en faktor som påverkar allt i organisationens dagliga såväl som långsiktiga arbete.

– Det har varit svårt och jag gör fortfarande misstag. Men jag känner att jag är på rätt plats och jag är enormt stolt över att ha det här jobbet. Miljörörelsen behövs extra mycket just nu när nästan ingen pratar om miljö och klimat. Kriget tar såklart nästan allt fokus och så behöver det vara, men det gör inte att miljö och klimat fortfarande är viktiga frågor – tvärtom, säger hon.

Sveriges Natur har tidigare intervjuat Olga Poluninas företrädare Natalia Gozak.

Läs intervjun här: Jobbar för en hållbar fred. 

Lika stora utsläpp som Belgien

Ecoaction jobbar med frågor som kretsar kring energi, klimat och jordbruk. Den senaste tiden har de fokuserat extra på decentralisering av energisystem och jordbruk samt grön återbyggnad av samhället. De har också jobbat med en kartläggning av hur den ryska invasionen påverkat miljön och tagit fram en rapport om hur stora utsläpp kriget medfört. 

– Vi tog hänsyn till direkta utsläpp men också de som orsakas av alla de konstruktioner som behövs nu när så många byggnader raseras. Vi kom fram till att invasionen lett till lika stora utsläpp av växthusgaser som Belgien producerar varje år, säger hon.

Ecoaction kommer fortsätta arbetet med att informera om vad invasionen lett till för miljön, bland annat genom att lyfta det på det kommande COP-mötet i Dubai, berättar Olga Polunina. Rapporten har hittills tagits emot positivt, enligt henne.

– Det är till och med politiker inom miljösektorn som påstår att de varit med och tagit fram rapporten. Det har inte varit några politiker inblandade i våra undersökningar men vi är glada att de använder våra resultat, säger hon och skrattar igen.

Personal mår dåligt

Olga Polunina säger att det allra viktigaste för henne just nu är att få personalen på Ecoaction att må så bra som möjligt under rådande omständigheter. Det allra viktigaste just nu är att hålla liv i civilsamhället i Ukraina, menar hon.

– Jag är djupt oroad för att personal ska gå in i väggen. Det är flera som har det tufft nu och är väldigt stressade. Vi jobbar med svåra frågor men framför allt jobbar vi under väldigt svåra förutsättningar och det märks att det har gått nästan två år. Det är lång tid med en konstant oro, säger hon.

Vintern gör det extra svårt

Hon är extra orolig just nu eftersom vintern närmar sig. Med den kommer kyla och mörker och en ökad känslighet för strömavbrott, något som förra året ledde till stora svårigheter.

– Förra vintern hade vi långa och många strömavbrott. Det var mörkt och kallt och väldigt svårt att jobba eftersom vi ju är beroende av elektricitet. Vi har köpt in en lösning som gör att vi kan ladda vår utrustning också några timmar under strömavbrott men våra värmesystem är beroende av el. En del har bättre lösningar hemma än på kontoret så kanske kommer vi jobba mer hemifrån under vintern, säger hon.

Besöker Sverige med fokus på avfall

Olga besöker Sverige tillsammans med en delegation med sammanlagt 16 personer från Ukraina. Programmet anordnas av Avfall Sverige tillsammans med International Renaissance Foundation Ukraine, och besöket är finansierat av den svenska biståndsmyndigheten Sida. Under veckan kommer deltagarna göra studiebesök på flera orter i Sverige för att få inblick i avfallshanteringsfrågor och miljömetoder i Sverige.

– Vi jobbar inte med avfallsfrågor just nu på Ecoaction så det ska bli intressant att få veta mer om de här frågorna, och få se hur avfallshanteringen fungerar i Sverige, säger Olga Polunina.

”Jag är djupt imponerad”

Sveriges Natur träffar Olga Porunina innan veckans program har börjat och hon inleder sin Sverigevistelse med att besöka Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén. Det är vid hennes köksbord intervjun äger rum.

Karin deltar inte i intervjun men på en fråga om vad hon tänker gällande situationen för Ecoaction och miljörörelsen i Ukraina svarar hon:

– De arbetar under extremt tuffa förhållanden. Jag är djupt imponerad av Olgas och Ecoactions mod och engagemang mitt i brinnande krig. Förutom att arbeta med ständigt pågående bombhot, ständiga strömavbrott och oro över anhöriga och vänner, så fortsätter de att engagera för klimat- och miljöfrågor och att samla in information om krigets effekter på natur- och miljö. De behöver allt stöd de kan få, både i form av ekonomiskt stöd och kollegialt stöd. EcoActions arbete för en grön återuppbyggnad av landet är oerhört viktigt både för Ukraina och övriga Europa på både kort och lång sikt.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X