Kvicksilverförbud dröjer

Inovyns anläggning för tillverkning av klor och lut i Stenungsund släppt ut kilovis med kvicksilver i luft och i vatten. Foto: Lasse Andrée

Kvicksilverförbud dröjer

Företaget Inovyn, som under många år släppt ut kvicksilver i Stenungsund på västkusten, har överklagat länsstyrelsens förbud att släppa ut mer kvicksilver. Nu ligger ärendet hos Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Det innebär att det kommer att dra ut på tiden innan användningen av kvicksilver verkligen upphör.

Skribent Malin Crona

Kvicksilver är förbjudet att använda i Sverige sedan år 2009. Kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna och kan skada det centrala nervsystemet. Barn och foster är särskilt känsliga.

Företaget Inovyn i Stenungsund på den svenska västkusten använder kvicksilver för att tillverka klor. Redan 2009 fick företaget tillstånd att bygga en ny anläggning, för att tillverka klor utan att använda kvicksilver.

Men den nya anläggningen är fortfarande inte klar. Sveriges Natur har tidigare rapporterat om hur Inovyn har fått dispens från kvicksilverförbudet fram till nu.

Har överklagat förbudet

2017 toppade Inovyn listan över de företag som släppte ut mest kvicksilver i Sverige.
Nu har länsstyrelsen förbjudit Inovyn att fortsätta använda kvicksilver efter maj månad i år.

Men Inovyn har överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Innan domstolen har fattat beslut gäller inte förbudet.

Senast den 15 maj ska Länsstyrelsen och Naturvårdsverket yttra sig över Inovyns senaste svar till domstolen. Först därefter kan domstolen fatta beslut i ärendet. Därefter tar det tre veckor innan domen vinner laga kraft, vilket innebär att det dröjer innan förbudet börjar gälla.

– Processen är till bolagets fördel, säger Göran Stenman, rådman vid Vänersborgs tingsrätt.

Inovyn menar att länsstyrelsens beslut strider mot EU-rätten och har bett domstolen att inhämta ett förhandsyttrande från EU-domstolen.

Det är frivilligt för domstolen att inhämta ett sådant yttrande och domstolen har ännu inte bestämt om den ska göra det. I så fall kommer ärendet att dra ut ännu längre på tiden innan förbudet träder i kraft.

”Hoppas att den äntligen blir klar”

Anna Alenius Bolin vid miljöskyddsavdelningen på Länsstyrelsen i Västra Götaland besökte Inovyns anläggning i onsdags den här veckan.

– De håller på att bygga för fullt för att få klart den nya klorfabriken utan kvicksilver. Vi hoppas att den äntligen blir klar nu. Det är olyckligt för alla att det har dragit ut på tiden.

Den 31 juli måste den nya anläggningen vara klar, enligt tillståndet.

– Nu kostar det pengar för varje dag som går. Ju längre tid det tar för dem att bygga desto dyrare blir det.

Inovyn hänvisar alla frågor till sin presstalesperson i Storbritannien, Craig Welsh. Han kan inte på rak arm svara på Sveriges Naturs frågor om hur det går med stängningen av den gamla anläggningen och byggandet av den nya eftersom han först måste kontakta projektledaren i Sverige och han ber att få återkomma. Efter fyra dagars väntan har vi fortfarande inte fått svar.

Men Craig Welsh säger att den största orsaken till att det dragit ut på tiden att bygga den nya anläggningen är att det tog tid att bilda det nya företaget, Inovyn. Samma skäl anges i en tidigare ansökan till Mark- och miljödomstolen att få skjuta upp starten för den nya anläggningen.

Ägs av miljardär

Men Sveriges Naturs efterforskningar visar att den britiiska kemijätten Ineos ägt bolaget ända sedan 2008.
I februari 2008 förvärvade Ineos det svenska företaget, som senare skulle ombildas till Inovyn.

Ineos är en global koncern som ägs till två tredjedelar av James Arthur Ratcliffe, som ligger på plats 78 på ekonomisajten Forbes lista över världens miljardärer. Han listas som en av Storbritanniens absolut rikaste personer.

Ineos förvärvade delar av den belgiska kemikoncernen Solvays genom en så kallad joint venture-affär 2013.

Affären granskades länge ur konkurrenssynpunkt av EU och det tog två år innan affären var klar och det nya bolaget med namnet Inovyn kunde bildas 2015.

Först därefter fattade Ineos investeringsbeslut om att bygga den nya anläggningen i Stenungsund och därmed kunna stänga den gamla anläggning som fortfarande använder kvicksilver. Bygget har skjutits upp flera gånger, anläggningen är ännu inte klar och beräknas nu stå färdig först till sommaren.

Inovyn har också angett som skäl till att bygget dröjt att det har varit svårt att få tag i byggjobbare på västkusten för att bygga den nya anläggningen.

LÄS MER: Utsläpp av kvicksilver förgiftar musslor

LÄS MER: De släppte ut mest kvicksilver 2017

LÄS MER: De släppte ut mest kvicksilver 2015

Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X