Annons
Kina lovar att femdubbla satsning på sol och vind

Kina lovar att storsatsa på sol- och vindenergi. FOTO: Getty Images

Kina lovar att femdubbla satsning på sol och vind

Kina ska femdubbla energi från vind och sol till 2030. Det framgick av ett tal av Kinas ledare Xi Jinping i vid det digitala klimattoppmötet den 12 december. Utbyggnaden av sol- och vindkraft är ett viktigt led i att klara Kinas nya mål, att bli koldioxidneutralt 2060.

Xi utlovade i sitt tal 1200 gigawatt sol och vind i Kina till 2030. Det är fem gånger mer än de 233 gigawatt Kina hade i slutet 2019.  De producerade 630 TWh sol och vindkraft. Det är mer än hela Tysklands elförbrukning.

Kina är sedan tidigare världsledande för förnybar energi. Nyåret 2020 hade Kina drygt en tredjedel av världens installerade vind- och solkraft, enligt BP:s statistik för 2019.

LÄS MER: Kol fasas ut snabbare än väntat

Det mesta talar för att Kina menar allvar och kommer att klara målet att producera så mycket solceller och vindkraftverk

Det tror i alla fall marknaden. Aktiekursen för solcellsföretagen steg på måndagen. De fyra största tillverkarna är kinesiska med Jinko Solar i spetsen. Även USA-baserade First Solar noterade en kursuppgång.

Inte otroligt

Solcellsindustrins branschorganisation China Photovoltaic Industry Association (CPIA) hoppas på ännu större tillväxt än den som Xi utlovat, enligt tidskriften och sajten PV Magazine.

Det är inte otroligt. Den nu gällande femårsplanen satte upp målet att 2020 ha 110 gigawatt solkraft på plats. Det har överträffats med råge, och förväntas landa på 240 gigawatt enligt PV Magazine.

Närmare detaljer om klimatsatsningen kommer i femårsplanen för 2021-25. Planens huvuddrag slogs fast av kommunistpartiets centralkommitté i oktober. Det viktiga strategidokumentet för ekonomin väntas komma i mars.

LÄS MER: Mer vind – mindre kärnkraft, olja och kol

Lovar skogsplantering

Xi Jinping lovade också skogsplantering där 6 miljarder kubikmeter skog ska binda kol. Tidigare trädplanteringsprogram har varit en blandning av framgångar och misslyckanden, enligt en färsk analys från finansnyhetsbyrån Bloombergs

Xi har tidigare sagt att växthusgasutsläppen ska nå en topp innan 2030, och flera bedömare tror att det kan ske betydligt tidigare, till exempel analytiker på Standard and Poor och World Resources Institute. Energiprofessor Jiang Kejun vid planmyndigheten NDRC bedömde, redan innan pandemin, att utsläppen ska börja minska från 2022.

Vid klimattoppmötet lovade även Indien att öka förnybar el till 450 gigawatt, från 73 i slutet av 2019. Indien har även tidigare satsat stort på sol och vind, men också missat en del deadlines.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X