Annons
Jonas Sjöstedt (V): Två miljarder om året till kollektivtrafiken

Jonas Sjöstedt (V) mötte Almedalspubliken på tisdagen, som bjöd på ihållande regn under hela tisdagen. FOTO: Malin Crona

Jonas Sjöstedt (V): Två miljarder om året till kollektivtrafiken

Två statliga miljarder om året till regional kollektivtrafik, bland annat för gratis resor för barn under sommarlovet. Det är Vänsterpartiets löfte under årets Almedalsvecka. I övrigt ägnade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt inte många sekunder av sitt tal åt klimat- eller miljöfrågan.

Det tar 21 minuter innan Jonas Sjöstedt (V), säger ordet ”klimat” första gången i sitt tal från Almedalsscenen i Visby.

Det är när han presenterar partiets förslag att skjuta till två statliga miljarder årligen till den regionala kollektivtrafiken.

Därefter släpper han miljötråden och pratar vidare om förslaget ur barnperspektivet, hur barn ska få tillgång till gratis kollektivtrafik på sommarloven. Hela Jonas Sjöstedts tal handlar om hur alla barn ska ha samma möjligheter, oavsett föräldrarnas ekonomiska föruttsättningar.

”Greta är ett fint namn”

Klockan 19.22 för han Greta på tal när han säger att ”Greta är ett fint namn”. Men han nämner aldrig Greta Thunberg. I stället talar han om sin mormor, som tvingades gifta sig i svart för att hon var gravid, och hur hedersförtryck sett ut under olika tidsperioder av Sveriges historia.

Förra året var Jonas Sjöstedt med sina sju minuter en av de partiledare som pratade mest om miljö och klimat. I år får han bara till en knapp minut och ordet ”klimat” nämns tre gånger.

Först i samband med kollektivtrafiksatsningen, sedan, tio minuter senare, när han säger att ojämlikheten försvårar klimatomställningen och sist, tre meningar före slutmeningen, när han pratar om sin vision av ett samhälle där kvinnor har samma möjligheter som män och ”där vi fixar klimatmålen”.

LÄS MER: Partiledarnas tal under Almedalsveckan 2018 

Sveriges Natur är på plats under Almedalsveckan och tar pulsen på hur mycket partiledarna talar om miljön i sina tal.

Partiledartalen i Almedalen 2019

Söndag 30 juni: Per Bolunds (MP) tal i Almedalen 2019

Måndag 1 juli: Ulf Kristerssons (M) tal i Almedalen 2019 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter
Annons