Jobbar för en hållbar fred

Natalia Gozak har arbetat med miljöfrågor i 15 år, varav tre på Ecoaction. Foto: Ecoaction

Jobbar för en hållbar fred

Kriget har tvingat Ukrainas största miljöorganisation på flykt. Samtidigt försöker Natalia Gozak skapa möjligheter för miljörörelsen att vara med och påverka.

När Sveriges Natur talar med Natalia Gozak befinner hon sig sedan några månader i en väns lägenhet i Lviv, i västra Ukraina. Sedan ett par månader tillbaka bor hon där tillsammans med sina barn. I vanliga fall bor hon i Kiev, där hon arbetar som chef för miljöorganisationen Ecoaction, en samarbetsorganisation till Naturskyddsföreningen.

Läs också: Krig skapar nya mål för Ukrainas miljörörelse

Ecoaction jobbar i vanliga fall med frågor som energi, klimatförändringar, transporter och jordbruk. Den ryska invasionen har gjort att organisationen fått byta fokus.

Går det att som miljöorganisation jobba under ett pågående krig?
– Det går, men kräver att vi anpassar oss. Flera av våra tidigare projektplaner och idéer har blivit irrelevanta i och med kriget, men det är viktigt att inte jämföra frågorna med varandra. Miljö och klimat är naturligtvis viktigt och på lång sikt handlar det om människors hälsa och liv. Samtidigt pågår kriget nu, och effekterna av det är vad som dominerar. Det måste få ta plats.

 Hur ser ert arbete ut just nu?
– Vi koncentrerar oss på att hjälpa till där det behövs mest. Vi stöttar andra miljöorganisationer och aktivister, och jobbar mycket med decentralisering, både inom jordbruket och inom energisystemet.

Vad betyder det?
– Vi behöver småskaliga lösningar, både när det gäller jordbruk och energi. Decentraliserade energisystem baserade på förnybar energi är till exempel både säkrare politiskt och bättre för miljö och klimat än vad kärnkraftverk är. Det har attackerna gjort tydligt.

Vad hoppas du på framöver?
– Det allra viktigaste är fred. Men vi jobbar också för hållbar återuppbyggnad av samhället. Vi måste fokusera på att bygga upp allt som raserats på ett sätt som är hållbart på riktigt. Snabba billiga lösningar tenderar att bli kvar för alltid, även om det från början är sagt att det är tillfälligt. Det är sällan bra för miljön.

”Det allra viktigaste är fred. Men vi jobbar också för hållbar återuppbyggnad av samhället”, säger Natalia Gozak. Foto: Privat
Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X