Annons
Isabella Lövin (MP) tar helhetsgreppet om miljön

Klimatminister Isabella Lövin (MP) blir miljö- och klimatminister i den nya regeringen.

Isabella Lövin (MP) tar helhetsgreppet om miljön

Karolina Skog (MP) lämnar regeringen som miljöminister. Klimatminister Isabella Lövin (MP), blir nu miljö- och klimatminister och ansvarig för miljödepartementet. Hon kvarstår också som vice statsminister.
– Vi kan gå till historien som den modiga generationen, sa hon när den nya regeringen presenterades.

Skribent Malin Crona

På måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven sin nya regering och regeringsförklaringen som slår an inriktningen för regeringens politik den kommande mandatperioden.

I uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som ligger till grund för att riksdagen skulle släppa fram Stefan Löfven som statsminister finns en lång lista med förslag på miljöområdet.

LÄS MER: Så blir miljöpolitiken med nya regeringen

Och klimatet återkom flera gånger i regeringsförklaringen där miljöfrågorna fick stort utrymme.

– Klimatomställningen ska genomsyra politiken. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation, sa Stefan Löfven.

Karolina Skog (MP) lämnar posten som miljöminister och nuvarande klimatminister Isabella Lövin (MP) tar över Miljödepartementet som miljö- och klimatminister.

Isabella Lövin kvarstår också som vice statsminister.

– De politiska partierna har visat att vi kan förhandla Men med klimatet kan man inte förhandla. Man kan inte förhandla med smältande isar. Vi måste göra konkret skillnad i politiken här och nu, sa hon när den nya regeringen presenterades på måndagen.

Hon nämnde, liksom statminister Löfven i regeringsförklaringen, den gröna skatteväxlingen, satsningen på nya högastighetståg och nattåg till kontinenten som hör till de saker som finns med i uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X