Annons
Hon blir ny generalsekreterare

Hon blir ny generalsekreterare

Karin Lexén, 52, blir Naturskyddsföreningens nya generalsekreterare.

En miljögeneralist med ett starkt engagemang och i dag chef för internationell policy och Världsvattenveckan vid Stockholm International Water Institute, SIWI.

För den breda allmänheten är Karin Lexén ganska okänd. Men hennes CV vittnar om en gedigen bakgrund inom myndigheter och civilsamhälle: Chef för Världsvattenveckan på SIWI, departementsekretare på Miljödepartementet och ordförande i Fairtrade, bland annat. Och från och med 13 mars generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

– Det känns jätteroligt och otroligt spännande att få börja arbeta för en så fantastisk organisation med den breda medlemsbasen och engagemanget som finns i hela landet.

Karin Lexén är född i Göteborg och uppvuxen i Trollhättan. Föräldrarna var lärare med ett stort naturintresse och själv är hon sedan många år tillbaka passiv medlem i föreningen.

– Jag har alltid varit mycket ute i skog och mark. För mig är naturen inspiration och en kraftkälla. Men jag är ingen expert på fåglar och växter, det måste jag erkänna. Min mamma var väldigt duktig och gav mig inspiration, men jag hade inte tillräckligt med tålamod för att lära mig allt.

Miljöengagemanget i en vidare bemärkelse växte fram under tonåren och resulterade i Naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Därefter studier som kemist och en tjänst vid Naturvårdsverkets forskningsavdelning.

– Tanken var att hålla på med miljöforskning men det blev lite smalt. Jag ville engagera mig bredare.

De senaste åren har hon arbetat med globala frågor, först som policychef för Svenska Kyrkans internationella arbete och de senaste tio åren i olika roller på SIWI. Nyligen deltog hon som observatör vid klimattoppmötet i Marrakech.

– Det är klart att klimatfrågan inte går att komma förbi som vår tids stora ödesfråga. Samtidigt vill jag se sambandet mellan de andra frågor som Naturskyddsföreningen jobbar med. Det är viktigt att lyfta fram hur de samspelar med varandra och hur vi behöver ställa om i ett brett perspektiv.

Hur kan Naturskyddsföreningen inge hopp i en tid av larmrapporter?

– Genom att peka på de steg som hela tiden tas. Naturskyddsföreningen har en jättestor uppgift i att lyfta fram positiva exempel. Vi ska berätta om allt från eldsjälar som gör skillnad och solpaneler till företag som går i bräschen för omställning.

Vilka är de största utmaningar som du ser framför dig?

– Vi har en situation där det går för långsamt både när det gäller klimat och mångfald. Lösningarna finns på bordet, utmaningen är att ta vara på dem och öka takten. En del barriärer som måste rivas i form av till exempel bristande politiskt mod och kortsiktiga investeringshorisonter. Många oss kan också vara lite bekväma och behöva en liten puff i vårt sätt att leva.

Hon ser fram emot att få arbeta tillsammans med näringslivet i detta.

– Jag har goda erfarenheter och ser att näringslivet har en väldigt viktig roll i omställningsarbetet. Det finns många goda exempel men också mer som behöver göras, vår roll är att agera både som samarbetspartner och som pådrivare.

Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, säger att hon ser väldigt mycket fram emot att få börja jobba med Karin.

– Karin är driven, klok och har ett stort engagemang för att rädda världen. Hennes goda ledaregenskaper, sakkunskap i många av Naturskyddsföreningens hjärtefrågor och erfarenhet av att jobba i olika miljöer – från departement till folkrörelse, i Sverige och internationellt – gör att hon är som klippt och skuren för den här rollen.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X