Annons
Han blir ny chefredaktör för Sveriges Natur i höst

– Jag brinner för tidskrifter och globala frågor, säger tillträdande chefredaktören Erik Halkjaer. Foto: Privat.

Han blir ny chefredaktör för Sveriges Natur i höst

Erik Halkjaer har av Naturskyddsföreningen utsetts till ny chefredaktör för medlemstidningen Sveriges Natur. Han tillträder den 13 september och blir ansvarig utgivare för höstens produktion av artiklar på papper och webb.

Erik Halkjaer är idag chefredaktör för tidningen Omvärlden, som ges ut av den svenska biståndsmyndigheten Sida, ett uppdrag som han snart lämnar. Hans internationella orientering understryks av att han sedan två år är ordförande för den svenska avdelningen för Reportrar utan gränser. Han förekommer flitigt i media i den senare rollen när index för pressfrihet i världen publiceras.

– Jag brinner för tidskrifter och globala frågor, säger Erik Halkjaer, som har varit journalist över 20 år och är, som han uttrycker det, ”skolad i tidskriftsbranschen”.

– Jag började jobba åt ett företag som heter Tidningsmakarna, som producerade tidningar åt olika föreningar och organisationer. Och på den vägen är det. Genom åren har jag varit redaktör för ett par olika tidskrifter och även frilansat utomlands, bland annat för Omvärlden.

Starkt gräv och bra bilder

Sveriges Natur är (tillsammans med Ottar) en av de tidskrifter som han sneglat på genom åren och inspirerats av, berättar han. Han har noterat att tidningen prisbelönats för sin grävande journalistik. Tidningen har också stark bildjournalistik, understryker han.

– Sveriges Natur fungerar i mångt och mycket som utgångspunkt för andra tidningar när de tar sig an miljö- och klimatfrågorna.

Vad kan då Erik Halkjaer tillföra Sveriges Natur?

– Jag vill gärna tillföra ett bredare perspektiv på hållbarhetsarbetet. Sätta in det här med hållbarhet, globala utvecklingsmål och Agenda 2030 lite mer i tidningen. Och kanske även lyfta Naturskyddsföreningens internationella arbete.

– En tanke som slog mig när jag bläddrade i några nummer är också att jag skulle vilja föra in ännu mer av det lokala arbetet med miljö- och naturfrågor. Arbetet på mikronivå skulle man kanske kunna säga.

Gynnas av klimatintresset

Miljöfrågor och i all synnerhet klimatfrågorna röner just nu allt större medial uppmärksamhet, vilket Erik Halkjaer välkomnar.

– För Sveriges Natur har det varit en naturlig del i många år, och nu när intresset väcks i alla medier, gynnar det även oss. Jag tror att medlemmarna kommer att förvänta sig mer. Det ställs allt högre krav på oss. Vi får en skarpare och vassare miljöjournalistik i media generellt, men även i Sveriges Natur.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter