Förslag till ny styrelse ”riskerar politiskt inflytande”

Andreas Carlgren och Lena Ek, båda tidigare miljöministrar, menar att politiker i föreningens styrelse skulle riskera det politiska inflytandet. FOTO: Victor Brott/ Joakim Berndes

Förslag till ny styrelse ”riskerar politiskt inflytande”

Tre personer med koppling till Miljöpartiet föreslås ingå i Naturskyddsföreningens nya styrelse.
Tidigare miljöministrar ser en risk att det skulle begränsa föreningens politiska inflytande.
– Alldeles självklart, säger Lena Ek, miljöminister för Centerpartiet mellan 2011 och 2014.

Sveriges Natur har tidigare rapporterat om att valberedningens förslag till ny riksstyrelse för Naturskyddsföreningen har skapat en intern debatt.
Tre av tio personer har kopplingar till Miljöpartiet.

Det skulle kunna skada föreningens trovärdighet och därmed också det politiska inflytandet, menar personer som är kritiska till förslaget.

Men skulle det verkligen bli så?

Sveriges Natur har frågat de tre senaste miljöministrarna om ett liknande läge hade påverkat föreningens inflytande under deras tid:

– Förhoppningsvis inte. Jag hoppas att sådant inte ska behöva påverka men tyvärr finns en risk. Jag önskar att partipolitisk bakgrund inte skulle spela så stor roll men jag vet av egen erfarenhet att det gör det, säger Andreas Carlgren, miljöminister för Centerpartiet mellan 2006 och 2011.

– Risken är att det skulle påverka ledamöterna, deras nära omgivning och hur andra ministrar agerar. Jag skulle önska miljöpolitiken inte var så partipolitiserad men det är den tyvärr, säger han.

”Uppenbar risk”

Lena Ek, tidigare miljöminister för Centerpartiet, ser en uppenbar risk:

– Alldeles självklart hade en liknande situation på min tid påverkat föreningens inflytande. Till exempel har Naturskyddsföreningen har en lång historia av att tillhandahålla material i skolor och av att användas som remissinstans och som rådgivare. I sådana sammanhang skulle bilden av föreningen ha påverkats.

Lena Sommestad, miljöminister för Socialdemokraterna mellan 2002 och 2006, arbetar i dag som landshövding i Halland. Hon säger att hon inte vill kommentera frågor som ligger utanför det egna länet.

På kommunal nivå har politiker reagerat på uppgifterna om valberedningens förslag. Lars Tunberg, kommunalråd för KD i Helsingborg och ordförande i Sveriges Miljökommuner skriver på Twitter att ”en politiskt bredare styrelse varit välgörande och mer trovärdig för vår anrika och opinionsmässigt viktiga förening”.

Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö, säger till Sveriges Natur att ”valberedningen gör både Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen en björntjänst” och att ”det inte är bra om Naturskyddsföreningen framstår som en underavdelning till Miljöpartiet”.

Men Göran Hådén, ledamot i Miljöpartiets partistyrelse, skriver på Twitter han inte tycker det är konstigt att fler kandidater till styrelsen kommer från Miljöpartiet än från andra partier, ” när flest miljöengagerade av naturliga skäl valt att engagera sig i det enda parti som prioriterar miljö högst”.

LÄS MER: Kritik mot MP-namn i förslag till ny styrelse

Vill du också delta i diskussionen? Gör din röst hörd på vår Facebooksida.

I helgen röstar stämman om Naturskyddsföreningens nya styrelse. Nu kommer intern kritik mot att tre namn med kopplingar…

Publicerat av Sveriges Natur den 13 juni 2018

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X