Annons
Forskare vill stoppa utskrivning av miljöfarlig medicin
Röda piller i en glasburk på ett svart bord.

Forskare vill stoppa utskrivning av miljöfarlig medicin

Flera experter från Läkemedelsverket larmar om en miljöfarlig smärtstillande substans som bland annat finns i Voltaren. Trots att substansen länge klassats som miljöfarlig har ingen tydlig minskning skett. Nu vill experterna att läkare slutar skriva ut läkemedlet.

Den aktiva substansen diklofenak används bland annat i smärtstillande läkemedel som Voltaren och har sedan millennieskiftet klassats som miljöfarlig. Kroppen tar endast upp en del av läkemedlet, resten tar sig genom reningsverken och hamnar i sjöar och vattendrag. I dag finns det endast ett reningsverk som kan ta hand om diklofenak i Sverige. Det invigdes i Linköping under hösten och är det första i landet som kan rena läkemedel från avloppsvatten. Nu satsar regeringen 165 miljoner kronor fram till 2020 för att sprida teknologin till fler kommuner.

Vill minska receptförskrivningen

Trots klassificeringen minskar inte mängden läkemedel som skrivs ut på recept. Flera experter har nu i en debattartikel i Läkartidningen lagt förslag på en innovativ lösning.

– När diklofenak kommer ut i naturen påverkas fiskar, vissa fåglar mår inte heller bra, de kan få njurproblem. I Indien har stora delar av gampopulationen slagits ut av diklofenak. Det gjorde att Europa fick upp ögonen för problematiken, berättar Therese Ringbom, apotekare och farmacie doktor vid Läkemedelsverket.

Varje år säljs 3,5 miljoner förpackningar receptfritt läkemedel som innehåller diklofenak, totalt 2,6 ton till Sveriges befolkning. Samtidigt skrivs nästan 1,9 ton ut på recept till 300 000 patienter.

Fler sätt att minska utsläppen

En snabb och effektiv lösning enligt författarna till debattartikeln, vore att minska mängden diklofenak som skrivs ut på recept. Den receptfria försäljningen kommer nämligen antagligen inte att gå upp, trots en minskning av receptbelagda utskrivningar.

– Vi tycker inte att vi kan se att fler gått över till receptfria läkemedel. Tittar man på försäljningssiffrorna ser det ut att vara en bra metod. Det finns säkert flera anledningar, men det är så vi tolkar det, säger Therese Ringbom.

Enligt Therese finns det fler sätt att minska utsläppen på. Ett alternativ är att skriva om behandlingsrekommendationerna i dialog med behandlande läkare. Ett annat är att uppgradera landets reningsverk, ett förslag som nyligen lämnats av Naturvårdsverket.

Tänker du på att lämnar in gammal medicin till apotek för destruering? Diskutera gärna på Sveriges Naturs Facebooksida.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons