Förödelse i naturgasens spår

Förödelse i naturgasens spår

I Göteborg planeras en stor naturgasterminal. Dit kommer gas att importeras, bland annat från USA, där mängder med naturgas utvinns genom den kontroversiella metoden hydraulisk spräckning, ”frackning”. Möt människorna som kämpar mot en ständigt växande industri.

Sharon Wilson är en varm människa med en stenhård blick. Hennes ansikte har det uttryck av klarhet som människor har som vet vad de vill .

– Mitt liv brukade vara händelselöst och tråkigt innan jag började arbeta mot frackning. Jag gillade livet bättre då. Men de gjorde mig riktigt förbannad… Jag har inga planer på att sluta, säger hon.

”De” är olje- och gasindustrin. Det började år 2000 i Wise County, en kommun ungefär en timmes körning från Dallas. Hon hade förverkligat sin gamla dröm om att bo på en gård ute på landet. Hon odlade grönsaker och hade hästar. Hennes barn kunde leka ute i naturen. Men inte långt efter att hon flyttat in på gården började ett företag att borra efter olja bara en liten bit nedför gatan. Hydraulisk spräckning.

Sharon Wilson lyckades förbjuda frackning i sin hemstad i Denton, men i dag är Denton en av världens mest frackade städer.

– Luften blev brun, vattnet svart. Det låg som en brun dimma över hela landskapet när man kom ut och det började stinka. En dag försvann mitt vatten, när det kom tillbaka några dagar senare var det en svart sörja som kom ur kranen. Det var läskigt. Min son var tio år gammal, jag kunde inte utsätta honom för det. Det tog mig flera år att sälja gården, med stor förlust men jag gjorde det ändå och vi flyttade hit, till Denton.

Frackning, eller hydraulisk spräckning som det heter, går ut på att ett lodrätt hål borras i marken, inte sällan flera kilometer djupt. Från det hålet borras sedan horisontella hål ut i berggrunden. Kemikalier och stora mängder vatten pumpas med högt tryck ut i berggrunden och får den att spricka, vilket möjliggör utvinning av gas och olja som tidigare legat gömd och oåtkomlig i fickor.

Världens största oljeproducent

Tekniken blev början på en ny era i amerikansk olje- och gasindustri som i dag pumpar mer fossilt bränsle ur jorden än någonsin. Nästa år beräknas USA gå om Ryssland och bli världens största oljeproducent. Texas är delstaternas konung när det gäller utvinning av fossilt bränsle.

Staden Denton är i sin tur en viktig del i Texas frackninghistoria. Det var i Denton County som uppfinnaren George Mitchell experimenterade med och förfinade metoden. På senare år har staden också blivit en symbol för industrins oinskränkta makt.

Inte långt efter att Sharon Wilson flyttat till Denton började brunnar att borras runt om i staden, innanför stadsgränserna. En slogs upp över gatan från Sharons bostad.

– Jag började engagera mig och vi försökte påverka staden till att reglera industrin. Men de lyssnade inte på oss, de hade bara öron för industrin. Så vi bestämde oss för att helt förbjuda frackning.

Tillsammans med en grupp andra motståndare inledde Sharon Wilson en effektiv och omfattande kampanj. Hon kallar det för ”det hårdaste jobb” hon någonsin utfört. Det bar frukt.

– 60 procent av invånarna i en djupt konservativ ort röstade för ett förbud mot frackning. Det meddelandet gick runt hela världen och det var viktigt och starkt. Det var en otrolig seger. Men redan nästa dag lämnade industrin in en stämningsansökan.

Vad som hände sen är mörk ironi och kall verklighet. Den republikanska delstatsregeringen svarade på det lokala förbudet genom att införa en lag som, tvärtemot Republikanernas vanliga tyngd på vikten av lokalt självbestämmande, gör det förbjudet för städer i Texas att förbjuda frackning. De stoppade stoppet. I dag är Denton den stad i USA som har flest hydrauliskt spräckta olje- och gasbrunnar i USA, närmare 300 stycken inom stadsgränserna.

Efter borrning pumpas enorma mängder vatten blandat med kemikalier ner i marken under högt tryck för att spräcka berggrunden.

Sharon sitter på passagerarsidan i vår hyrbil, halsduk runt halsen – det är en av årets kallaste dagar i Texas, och pekar ut brunnar medan vi kör runt i staden. På ett ställe ligger en gasbrunn ett stenkast från en lekpark och ett sjukhus. På ett annat rakt över gatan från en rad med nybyggda villor. På ett tredje intill stadens fotbollsstadion och idrottsfältet där alla universitetsstudenter idrottar.

– Vi skulle kunna gå över till elektricitet och använda sol- och vindenergi. Enda anledningen till varför det inte sker är politik som styrs av ekonomiska intressen.

Texasfamiljen Wilks har blivit mångmiljardärer på att sälja utrustning till frackningsindustrin. Under 2014 gav familjen nära tio miljoner kronor till politiker i kampanjbidrag. Av alla de politiker som tog emot pengar från frackningsfamiljen röstade varenda en för att införa förbudet mot att förbjuda frackning. Familjen har inte minskat sina bidrag till politiken sedan dess. Under 2016 års valrörelse donerade familjen 15 miljoner dollar, cirka 135 miljoner kronor.

Sharon Wilson jobbar idag för en miljö­organisation. Hon åker runt i delstaten med en infraröd kamera som på film kan fånga gasutsläpp från brunnarna som blotta ögat inte kan se.

– Gas är en produkt som är under högt tryck och som vill hitta en väg ut. Och förr eller senare gör den det. Varenda anslutning, ventil, ledningsskarv, vartenda ställe där rör är anslutna är en möjlig läcka.

Naturgasbrunnarna läcker metan, ett klimatfarlig gas  som sägs ha betydligt starkare inverkan på växthuseffekten än koldioxid. Sharons egen historia är dyster, det var jobbigt för henne att tvingas flytta och alla pengar hon förlorade på husförsäljningen sved. Men många har haft det mycket värre, säger hon.

I det fridfulla bostadsområdet Meadows at Hickory Creek i Denton har invånarna frackade gasbrunnar utanför fönstret.

– Jag har varit hos folk där man knappt kan andas för att luften är så förorenad. Denton har Texas sämsta luftkvalité, till och med sämre än Houston trots alla raffinaderier och all trafik som finns där.

Kopplar jordbävningar till frackning

Frackning sägs även orsaka jordbävningar. I Irving, ungefär 20 minuters bilresa från Denton, träffar vi Cathy Wallace. Hennes berättelse börjar en lördag i november 2014, när hon satt i nedervåningen i sitt hus och pratade med sin man. Plötsligt kändes det som att hon höll på att svimma, allting blev underligt vagt och erfor en skarp stöt.

– Jag trodde att jag fick en stroke. Väggarna rörde på sig. Det var riktigt bissart.Mitt hjärta slog jättesnabbt. Vad händer? tänkte jag.

Cathy Wallace flyttade från sitt hem i Irving, Texas, efter att hennes bostadsområde drabbats av upprepade jordskalv.

Det var en jordbävning. Den första hon upplevt. Men långt ifrån den sista. Efter den dagen drabbades Irving av jordbävningar nästan varenda dag året ut. Förutom under thanksgiving-helgen då de mystiskt slutade. För att sedan börja igen när helgen var över. Det var som att jordbävningarna tog semester.

– Det tog oss inte lång tid att koppla jordbävningarna till frackning. Jag undrade om de skulle sluta under julhelgen också. Och mycket riktigt hade vi inga skalv då. Men så i januari började det skaka igen.

Under 2015 upplevde Cathy Wallace hundratals jordskalv. Uppemot 400 stycken. Industrin nekar till sambanden men flera stora studier, bland annat en som gjordes 2015, pekar ut hydraulisk spräckning som orsaken till skalven.

Svårt att höja sin röst

I staden Big Spring träffar vi Ramon Holguin som är fotograf och miljöaktivist. Hans  pappa jobbade på oljefälten.

–  Men nu ser han vad oljan gör mot folk och miljön men de flesta andra de fattar inte. Och även om de inte gillar det så säger de ingenting.

Ramon Holguin arbetar som fotograf i Big Spring, Texas. Han är en uttalad motståndare mot fracking och har märkt att han förlorar kunder därför.

Här i Big Spring och städerna omkring råder en oljetradition. Mer eller mindre alla är knutna till industrin.

–  Och är man det inte själv är ens familj det, ens vänner, ens affärspartners. Likadant är det på alla nivåer. Så det är svårt för folk att höja sin röst mot oljan. För man blir helt enkelt utpekad och utfrusen av sin familj.

Sharon Wilson tittar ut genom bilfönstret. Ett husområde med idel bruna villor susar förbi och så i dess utkant en oljebrunn bakom avspärrningar.

– Jag vill att de ska veta det, de i Sverige som använder gas från frackningsindustrin, att det är människorna som bor här, det är oss det drabbar. Det är vi som får betala priset.

Fracking har gett västra Texas en ny oljeboom, och oljebolagen slåss om rättigheterna att borra efter olja i odlingslandskapet.
Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X