Finland hindrar regeringens palmoljestopp

Nestes svenske VD Carl Nyberg talade vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby. FOTO: Ylva Johnson

Finland hindrar regeringens palmoljestopp

Finland sätter käppar i hjulet för den svenska regeringens plan att stoppa palmoljeprodukten PFAD i biodiesel. Genom en protest till EU-kommissionen fördröjer Finland beslutet till efter det svenska valet. Och det svenska bränslebytet kan bli en palmoljefest, vilket skulle gynna den finska palmoljejätten Neste.

Den 1 juli trädde det svenska bränslebytet i kraft. Det innebär att drivmedelsproducenter måste kvotera in biobränsle.
I dag innehåller svensk biodiesel stora mängder PFAD, som uppstår när man gör palmolja. Sveriges Natur har tidigare berättat om de stora problemen med spårbarhet av PFAD. Vi har bland annat avslöjat hur frukter från träd som odlats illegalt i en skövlad nationalpark på Sumatra körts direkt till en av de kvarnar som anlitats av den finska palmoljejätten Neste. PFAD är en så lönsam produkt att den antas driva regnskogskövling i sig.

Läs mer: Palmolja snart på en mack nära dig

För att inte bränslebytet ska bli en palmoljefest vill regeringen ändra reglerna så att PFAD inte längre ska räknas som hållbart och därmed inte kunna få ta del av förmånliga skattelättnader.

Redan 2016 uppgick de statliga subventionerna till PFAD till 1,5 miljarder kronor. Sedan dess har försäljningen fördubblats. Som jämförelse kan nämnas att 1,5 miljarder kronor motsvarar 51 000 vårddygn på intensivvårdsavdelningen i Skellefteå

Motarbetas av Neste

Men de svenska planerna på att ta bort statsstödet till PFAD har motarbetats av den finska palmoljejätten Neste. För bolaget är Sverige, som konsumerar 30 procent av all världens biodiesel, en strategiskt viktig marknad. Sveriges Natur har kunnat berätta hur Neste, med hjälp av PR-byrån Westander, försökt stoppa beslutet genom att påverka politiker i Sverige. Efter påtryckningar från riksdagen beslutade regeringen att de nya reglerna skulle börja gälla först 1 januari 2019.

LÄS MER: De lobbar för palmoljejätten

Men nyordningen måste också godkännas av EU. Det är där det nu har tagit stopp. Häromdagen inkom den finska regeringen med en så kallad notifiering till kommissionen där den motsätter sig den svenska regeländringen.

– EU kan fortfarande inte stoppa regeländringen men detta innebär att vi måste vänta i tre månader innan vi kan ta ett regeringsbeslut vilket innebär att det blir nästa regering som får ta det beslutet, säger Eva Svedling, statssekreterare på Miljödepartementet.

Eva Svedling säger att beskedet från Finland inte påverkar det svenska bränslebytet och det viktiga är att regeringen står fast vid sitt ställningstagande att PFAD inte är en hållbar produkt.

– Nu är det upp till nästa regering att bestämma vad den vill göra. Med det motstånd och trixande som det var i riksdagen kan det finnas anledning att följa utvecklingen.

Följer utvecklingen gör säkert också Neste som står inför ett beslut att bygga ett nytt raffinaderi i Singapore med kapacitet att hantera en miljon ton biobränslen.

– Vi kommer att bestämma oss under hösten. Att bara säga nej tack till palmolja och stänga ögonen är inte vägen framåt. Vi tror på att i stället försöka påverka på plats, säger Carl Nyberg, VD på Neste i Sverige till Sveriges Natur.

Sveriges Natur granskar palmoljan:

Palmolja – snart på en mack nära dig

HVO-diesel utan palmolja på väg att ta slut

Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel

De hjälper bolaget som slåss för palmoljeprodukt

Alliansen försöker skjuta upp stopp för palmoljeprodukt i biodiesel

SD avgör palmoljestriden

Riksdagen röstade för stopp av palmolja i biodiesel

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X