Annons
Tidig sommar men fåglarna avvaktar

Tranor på väg hit. De flesta fågelarter har flyttat fram sin ankomst sedan 1970.

Tidig sommar men fåglarna avvaktar

Meteorologerna är säkra. Nu kommer sommaren. De närmaste dagarna träder stora delar av Sverige in i sommaren. Vi kommer att få en medeltemperatur över tio grader i mer än fem dygn, viket är meteorologernas definition av sommar. Det är tidigt.

Det finns statistiska medelår när det gäller årstider. Men variationerna är så stora mellan åren att det där medelåret blir en stor sällsynthet i verkligheten. Om 2016 vore ett medelår skulle sommaren komma till Göteborg den 10 maj, till Stockholm den 15 maj och till Östersund den 1 juni.  Nu är den redan här.

Också våren kom tidigt, och den var ovanligt torr då vintern varit nederbördsfattig. Skåne hade meteorologisk vår redan i slutet av februari. I Stockholm kom den runt den 20 mars och i Östersund den 3 april. Men april blev sedan rätt kylig.

Även flyttfåglarna har blivit tidigare hos oss. Ornitologerna i Ottenby noterar att de flesta arter flyttat fram sin ankomst 3-11 dagar sedan 1970. Flyttfågelsituationen just nu kan dock inte beskrivas som tidig. Nordliga vindar råder över Tyskland och Polen och de fåglar som längtar hit avvaktar ännu det stora språnget. Vänder vindarna kommer också fåglarna.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X