Annons
Efter protesterna – inventeringen av nyckelbiotoper återupptas
Grön mossklädd skogsdunge med gamla träd där det hänger lavar från de glesa grenarna.

Efter protesterna – inventeringen av nyckelbiotoper återupptas

Efter vårens storm mot Skogsstyrelsens beslut att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige avsätts nu pengar i regeringens budget för att inventera hela landet. Beslutet hyllas av miljöorganisationer, men kritiseras från skogsägarhåll.

I våras beslutade Skogsstyrelsen att pausa inventeringen av nyckelbiotoper, områden med höga naturvärden, i nordvästra Sverige. Beslutet väckte stark kritik, och ledde bland annat till att ideella krafter ryckte ut för att försöka göra jobbet som staten inte klarade av.

LÄS MER: Föreningens medlemmar gör statens jobb i skogen

LÄS MER: Hans app vill rädda skyddsvärd skog

Kritiken nådde också regeringen. Över 20 skogskonsulter på Skogsstyrelsen skrev tillsammans med ett 100-tal forskare och tjänstemän under ett upprop som lämnades till miljöminister Karolina Skog.

20 miljoner per år

Regeringens svar kom i höstens budgetförslag där 20 miljoner kronor per år avsätts de kommande tio åren för inventering av nyckelbiotoper. Samtidigt avsätts också 250 miljoner per år för ersättning till markägare vars skogar innehåller mycket nyckelbiotoper.

LÄS MER: Satsningar på skog, hav och elcyklar i regeringens miljöbudget

Förslaget innebär att områden från delar av Torsby kommun i Värmland ända upp till Kiruna kommun i norr kommer inventeras för första gången.

– I nordvästra Sverige blir det första gången man gör en inventering. I övriga Sverige handlar det om att uppdatera tidigare gjorda inventeringar, säger miljöminister Karolina Skog till Altinget.

Kritik har kommit från skogsägare som anser att ersättningen som regeringen tillsätter inte räcker. I ett pressmeddelande skriver Sveriges fyra skogsägarföreningar att förslaget kan slå hårt mot samhällsekonomin, klimatet och jobben.

Sven-Erik Hammar, ordförande i LRF Skogsägarna säger till Sveriges Natur att det i dag är för krångligt att få ersättning för nyckelbiotoper och att arbetet inte prioriteras av länsstyrelserna. Därför är de rädda att inte få ersättning om fler nyckelbiotoper identifieras.

Men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger till Sveriges Natur att det är viktigt att skogsägarna inte kommer i kläm.
Han menar att det är viktigt att värna den biologiska mångfalden, men att produktionen av råvara från skogen samtidigt måste öka om vi ska kunna fasa ut fossila bränslen.

– Därför är jag särskilt glad över att vi nu investerar 250 miljoner kronor per år för att kunna erbjuda skogsägare med nyckelbiotopsrika brukningsenheter möjligheter till ersättning.

Ny metod

När Skogsstyrelsen pausade inventeringen i våras sa myndigheten att anledningen var att inventeringsmetoden inte var anpassad för landskapet, vilket väckte stor kritik från såväl miljöorganisationer som forskare och anställda på Skogsstyrelsen.

För tillfället pågår ett arbete på Skogsstyrelsen för att hitta en ny metodik för nyckelbiotopsinventering i nordvästra Sverige. Arbetet väntas vara klart i januari och ska ligga till grund för den föreslagna inventeringen.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X