Amazonas Tjernobyl

Texacos jättelika dumpning av oljeavfall i Amazonas mellan 1964 och 1992 är aktuell än i dag. Människorättsjuristen Steven Donziger tog strid med bolagets nuvarande ägare, Chevron, och sitter i husarrest. Amnesty vill att hans fall granskas och 68 Nobelpristagare kräver att han friges. Chevron har sedan 2018 en dom vid skiljedomstolen i Haag i ryggen.

Sjöar av olja, barfota fötter som fläckas svarta, förgiftat dricksvatten i tidigare orörd natur. Så beskriver människorättsadvokaten Steven Donziger sitt första besök i den ecuadorianska delen av Amazonas i början av 90-talet.

– Jag förväntade mig föroreningar men inte en apokalyptisk mardröm, säger Steven Donziger.

LÄS MER: Chevron ingår i sjunde AP-fonden som förvaltar fem miljoner svenskars pensionskapital.

Vatten- och jordprover visar på höga nivåer av tungmetaller, vilka har kopplats till tusentals fall av cancer, missfall och missbildningar. Enligt organisationen Amazon Watch har urfolk förlorat 95 procent av sina förfäders marker till följd av föroreningen. Fallet har beskrivits som ”Amazonas Tjernobyl”.

Råolja förorenar fortfarande miljön i området. Den här vattensamlingen återställdes inte i ursprungligt skick av Texaco efter sex års produktion.

När Chevron förvärvade Texaco 2001 ärvde man företagets tillgångar, skyldigheter och skadeståndsmålet som inleddes 1993. 2011 föll domen i Ecuador. Enligt utslaget som har prövats i högsta instans i Ecuador och Kanada har Chevron via dotterbolaget Texaco, av kostnadsskäl, dumpat miljarder liter oljeavfall i Amazonas mellan 1964 och 1992.

Chevron dömdes 2011 att betala 19 miljarder dollar i skadestånd, senare reducerat till 9,5 miljarder. Men i stället för att betala inledde bolaget strax före domen en rättsprocess i USA mot samtliga målsägande, inblandade advokater och intresseorganisationer på motståndarsidan. Chevron hävdar att rättegången i Ecuador var korrupt.

Angie Christina Castillo Suarez, två år, och hennes familj har druckit förorenat vatten i flera år vilket har gett Angie svåra hälsoproblem.

Chevron stämmer bland andra den amerikanska människorättsjuristen Steven Donziger. När vi ringer upp honom har han suttit i husarrest i sin lägenhet på Manhattan i nästan två år. Han har blivit fråntagen sitt pass, hans advokatlicens är indragen. Han har blivit stämd på 60 miljarder dollar, och på hans fotled sitter en svart dosa som följer varenda steg han tar dygnet runt.

– Jag var den drivande kraften bakom fallet och Chevron räknade med att om de attackerade mig skulle de kanske kunna undvika att betala vad de var skyldiga det ecuadorianska folket, säger han.

Steven Donziger med sin fotboja. Foto: Alexi Lubomirsk
Marta Isabel Arrobo, 49, och hennes make Vidal Masachi, 56, förlorade en 22-årig son till följd av allvarliga hälsoproblem som de anser beror på närheten till stationen Sur-Oeste.
Alba Cueran Pozos, 65, har bott i oljesamhället San Carlos i mer än 40 år.
Hon är en av många som drabbats av cancertumörer i området som har en av Ecuadors högsta cancerfrekvenser.

Donziger anser att hans situation beror på framgångarna med rättsfallet i Ecuador. I en mejlkonversation från Chevron som begärdes ut i rätten, och därefter blev offentlig, säger bolaget sig ha som strategi att demonisera Steven Donziger. Lagen som gör fallet mot Donziger möjligt kom till för att åtala maffian i USA på 1970-talet och kallas för RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act).

– Anklagelserna mot mig avslogs av federal åklagare och därefter gavs fallet till en privat juristfirma, som har Chevron som klient och gedigna finansiella kopplingar till olje- och gasindustrin. Domare Kaplan har själv investeringar i Chevron. Det är ett företag som styrt åtalet mot mig, jag vill påstå att jag är en företagspolitisk fånge som åtalas utan jury av en partisk domstol.

Oro över partisk prövning

I ett uttalande undertecknat av bland andra Amnesty International uttrycks en oro över att åtalet mot Donziger är ett exempel på när företag missbrukar rättssystemet för att attackera och trakassera människorättsförsvarare. Undertecknarna anser att syftet tycks vara att förhindra Steven Donzigers arbete med att försvara offer för kränkningar av de mänskliga rättigheterna. De uttrycker även oro över att den rättsliga prövningen av Donzigers fall inte skulle vara opartisk.

Råolja förorenar oljegropen ”Aguarico 4”, en öppen pool som övergavs av Texaco efter 6 års produktion och som aldrig åtgärdades.

Under 2021 har allt fler röster i världen ifrågasatt hur Steven Donziger behandlas av rättsväsendet. Förutom Amnesty har 68 Nobelpristagare krävt att Chevron ska ta sitt ansvar och städa upp i Ecuador samt att Donziger ska släppas fri. I USA:s kongress har sex ledamöter offentligt efterfrågat att justitiedepartementet ska gå igenom fallet, bland andra Alexandria Ocasio-Cortez och James McGoverns som själv besökt det berörda området i Ecuador.

Donziger har även fått stöd från Greta Thunberg som i en tweet skriver “The true fact about big oil #FreeDonziger”.

Den svenska människorättsjuristen Parul Sharma är väl insatt i fallet.

– Chevron skickar ut signaler till människorätts- och miljöförsvarare att de inte ska stå upp mot bolag som Chevron, för då kan de bli av med hela sitt liv som Donziger.

Ett av de senaste oljeutsläppen i området kring San Carlos.

Chevron har använt 2 000 advokater från 60 juristfirmor för fallet. Bolagets rättsliga kostnader uppskattas till 2,5 miljarder dollar.

– Genom att attackera mig, attackerar de också offer för industriell massförgiftning, avslutar Steven Donziger.

Vi har förgäves sökt ansvariga på Chevron för en kommentar. I ett pressmeddelande den 4 mars hänvisar bolaget till skiljedomen i Haag, som gick på Chevrons linje, enligt vilket domstolsutslaget i Ecuador 2011 föregicks av bedrägeri, mutor och korruption.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X