Annons

Konstgjorda rev ska rädda torsken

Det var en gång en kock, en guide och en fiskare som slog sig samman för att försöka rädda torsken i Hanöbukten. De tog Sveriges Natur med sig när 15 konstgjorda rev sjösattes.

”Vindkraft ska byggas med hänsyn till naturen”

Naturskyddsföreningen vill stoppa 13 projekt för havsbaserad vindkraft. Det framgår av ett positionspapper som publicerats av föreningen. Generalsekreterare Karin Lexén säger till Sveriges Natur att föreningen generellt är positiv till vindkraft.

Storskalig trålning innanför trålgränsen

Trålning tillåts i nästan hälften av området innanför Sveriges trålgräns. 2021 skedde 90 procent av fångsterna innanför Östersjöns trålgräns med just trål. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen.

Kollaps för torsken i Östersjön

Östersjötorsken har minskat så dramatiskt att det är osäkert om den kan återhämta sig. När fisketrålarna inte längre kan fiska torsk satsar de på plattfisk istället, enligt en ny rapport från organisationen Fiskesekretariatet.

Fortsatt mörkt för Östersjötorsken

En översikt av fisk- och skaldjursbestånden i Sverige visar att fisket på många marina arter bör minska eller upphöra helt. Allvarligast  bedöms läget för torsken i Östra Östersjön och Kattegatt. Samtidigt ser det bättre ut för många arter i inlandsvatten där fisket bedöms kunna trappas upp.

EU överens: Minska torskfisket i Östersjön

EU är överens om att kraftigt minska torskfisket i Östersjön. De framtagna kvoterna ska verka för ett långsiktigt hållbart fiske. Men beslutet blev inte så ambitiöst som Sverige önskat.

Isabella Lövin – journalisten som blev miljöminister

Även Sveriges mäktigaste miljöpolitiker kan ibland känna sig maktlös. Men trots att hon inte lyckats rädda torsken har miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) inte gett upp hoppet om det goda argumentets kraft. 

Förslag: ”Stoppa torskfisket i Östersjön”

Internationella havsforskningsrådet, ICES, föreslår i en ny rekommendation att EU vidtar omedelbara åtgärder för att rädda östersjötorsken och att fiskekvoten för det östra beståndet sätts till noll nästa år. Detta inför höstens fiskeförhandlingar där EU:s medlemsstater ska besluta om 2020 års fiskekvoter.

Kollaps för Östersjötorsken

Östersjötorsken är inte längre bara hotad. Beståndet har kollapsat helt.
Det visar preliminära beräkningar gjorda av Internationella havsforskningsrådet, ICES. 

Torskens årsringar försvinner – ingen vet varför

Forskare kan inte längre åldersbestämma torsken i Östersjön. Årsringarna på deras öronstenar, otoliter, har blivit allt svårare att se. Ett stort problem när EU ska besluta om fiskerättigheter, utan fungerande åldersbestämning går det nämligen inte att uppskatta antalet torskar i Östersjön.