Ur led var sommaren

Krönika Almarnas rundvingade fröslantar låg fortfarande i drivor längs huvudstadens gator, virvlande upp som glittrig sommarsnö för minsta lilla vindpust. Det var någon av de där heta dagarna när luften dallrade som bensinångor över asfalten och folk gick med paraply på stan och pratade om sommaren 2018.

Fågeln som en dröm

Krönika Sommargyllingen är vackrast i Sverige, den har också det vackraste namnet och sjunger vackrast av alla. Säger jag som aldrig har mött den.

Solens barn

I ytterskärgården har jag aldrig känt mig riktigt hemma. Det är något oroande med det öppna havet och den tomma horisontlinjen. Men silvertärnan gillar de fria vidderna och fortsätter att fascinera år efter år.

Inte som alla andra

Krönika I tider av pessimism, när människan visat sig från sin värsta sida, kan fågel­livet erbjuda lättnad och tröst. Steglitsen är en krabat som jämt gör mig på gott humör – faktiskt även en vår som den här.

Skör som en dröm

Krönika Midvinternattens köld är hård, diktade Viktor Rydberg. Men det gäller tydligen inte de övervintrande fjärilarna, som verkar kunna stå ut med vad som helst för att få flyga så fort vårvärmen kommer.

Oro och närvaro i okänd terräng

Krönika Efter en veckas påtryckningar gav jag efter och skjutsade tjejerna till Dollarstore, trots att vi åkt till Härjedalen för vildmarkens snarare än kommersens skull. På köpet fick jag en föraning om vad björnfrossa kan vara.

Lyssnar till fåglarnas läten i sommarnatten

Krönika Under högsommaren brukar jag inte bry mig så mycket om fåglar. När både sånglärkan och svarthättan har tystnat går jag mest i vägkanten och tittar på blommorna. Men på Fårö blev det något annat, skriver Tomas Bannerhed.

Kabbelekan är min favorit bland blommorna

Krönika Så har vi för första gången fått en nationalblomma i Sverige. Liten blåklocka vann omröstningen ganska överlägset, närmast följd av linnea och styvmorsviol – men om ni frågar mig borde det ha blivit bäckblomman, skriver Tomas Bannerhed.

Boklig skådning passar halvlat nattuggla

Krönika Måste man alltid ut i spenaten för att möta naturen? Det är inte så säkert. Jag har i varje fall haft flera naturupplevelser i böckernas värld som gjort lika starkt avtryck som någonsin en utfärd i det gröna.

Starflockarna samlas till hisnande luftakrobatik

Krönika Nu är starens stund i Norden. I den tidiga våren, när landskapet ligger bart och träden ännu står nakna, när färgskalan är dämpad och fågelkören ganska gles, då kommer stararna tillbaka från vintervistena i sydväst och sprider vårglädje upp ­genom landet.