Efter avfallsskandal: ”vi fick tömma brunnen”

Sveriges största miljöbrott närmar sig rättegång. Företaget NMT Think Pink har åtalats för grova miljöbrott i 15 kommuner. Tre kommuner kräver skadestånd på 200 miljoner kronor, men de miljö- och hälsoskador som redan inträffat blir nästintill omöjliga att kompensera.

Dubbelt så många avfallsbränder med icke godkända deponeringar

Av de dioxinutsläpp som 2020 orsakades av avfallsbränder stod branden i Think Pinks avfallshög i Kagghamra i stort sett för alla. Det visar nya beräkningar från Naturvårdsverket, som efter Sveriges Naturs granskning ändrat så att även avfallsbränder som den i Kagghamra räknas med.

Ökat behov av sanering efter Think Pink

Åtal har väckts i vad åklagaren kallar Sveriges största miljöbrott. Företaget Think Pink ska ha dumpat avfall på 21 platser i 15 kommuner. På flera platser ligger avfallet kvar och kommunerna behöver ekonomiskt stöd för sanering.

PFAS i mark och organismer på Frösön

Jord, växter och djur på Frösön utanför Östersund har tagit upp höga halter av PFAS visar en ny studie. Detta efter föroreningar från bland annat Försvarsmaktens brandövningar i området.

PFAS-förgiftade invånare i Kallinge får skadestånd

Den 5 december kom Högsta domstolen, HD, med sitt avgörande i Kallingemålet, där ett stort antal personer stämt ett kommunalt bolag på grund av förekomsten av PFAS i deras dricksvatten. HD ger de drabbade rätt till skadestånd.

För höga halter PFAS i svenska kräftor

I en ny undersökning av Naturskyddsföreningen framgår det att svenska kräftor kan innehålla för höga halter av PFAS. I fyra av sju kräftpaket är halterna högre än vad gränsvärdet tillåter. Två av de här paketen förpackades efter att gränsvärdet började gälla.

Övergivna fritidsbåtar är stort miljöhot

Sverige står inför ett växande problem med uttjänta och övergivna fritidsbåtar som hotar miljön längs kustlinjer och vattendrag. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Skidförbunden fortsätter med bly och flour

Det blir ytterligare en säsong med fluorvalla och blykulor i skidsporten. Detta sedan det står klart att skidskyttet får dispens för bly och att ett förbud av fluor får vänta ett år till.