Välj närodlade grönsaker, MSC-märkt fisk eller ekologiskt, svenskt naturbeteskött. Och välj bort grillolja med palmolja

Så grillar du grönt

Vill du grilla miljövänligt ska du undvika både gasol- och engångs grillar. Kol- och elgrillar är de bästa alternativen.

Kol och el är bäst

Kol- och elgrillar är att föredra om du vill vara snäll mot miljön. Det finns numera bra och lätta små klotgrillar som du kan ta med dig på utflykten – ett mycket bättre alternativ än engångsgrillen. När det gäller elgrillen är det förstås bra om strömmen kommer från förnybar el. Eller testa en solgrill, som på några timmar värmer upp sig själv med hjälp av solens strålar, den finns både i bärbara varianter och större varianter för verandan.

Välj bort engångsgrill och gasol

Engångsgrillen är en riktig miljöbov, så välj bort den, likaså gasolgrillen eftersom gasol är en fossil petroleumprodukt som släpper ut koldioxid när den förbränns.

Välj rätt kol

Till kolgrillen ska du välja kol eller briketter som är märkta med Bra Miljöval, FSC (Forest Stewardship Council) och SIS. Då slipper du grillkol som innehåller farliga kemiska tillsatser, och kolet i påsarna kommer från kontrollerade skogsbruk där en del av pengarna avsätts till projekt som gynnar biologisk mångfald. Undvik tändvätska, eftersom den innehåller den fossila produkten paraffin. Det finns dock tändvätska som är baserad på etanol, vilket förstås är något bättre. Bra alternativ till tändvätska är eltändare, braständare av trä och miljömärkt tändpapper med stearin.

LÄS MER: Lägg grönt på grillen

LÄS MER: Så lyckas du med vegoveckan

Tips på gröna recept

Tipptopp med tuggmotstånd
Njutbar vinterhajk med vegomat i ryggsäcken
Vår tids husmanskost är ofta grön
Skribent Ia Wadendal
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter