Kol fasas ut snabbare än väntat
Solpaneler på åker.

Kol fasas ut snabbare än väntat

Utvecklingen för solenergi går snabbare än någon hade kunnat ana. I år kommer hälften av all ny energi i världen från solen, uppger International Energy Agency.

På tre år har priset på solenergi halverats och de närmaste tre åren väntas ytterligare en halvering. Det gör att solenergi på många platser i världen snart blir billigare än kol, enligt en ny rapport från International Energy Agency som presenterades på FN:s klimatmöte i Bonn.

– Det ser ut som att kol försvinner i snabbare takt än vi trodde, säger Fatih Birol, verkställande direktör på International Energy Agency, IEA.

Han nämner samtidigt att färska siffror  gör IEA  redan behöver se över prognosen vad gäller kol.

– Hälften av all kapacitet som tillkommit under detta året utgörs av solenergi.

Den största efterfrågan står Kina och Indien för. Indien väntas installera lika mycket solenergi som i dag finns i hela EU inom 20 år och Kina motsvarande ett helt USA. I Kina beror efterfrågan på att gamla och ineffektiva kolkraftverk stängs samtidigt som landets ledning vill förbättra luften i städerna. Men omställningen kommer med ett politiskt pris, IEA uppskattar att tre miljoner jobb försvinner i Kinas kolsektor fram till 2040.

Även i Afrika, där två av tre personer fortfarande saknar el, väntas solenergi slå igenom stort.

– Afrikas ledare satsar äntligen på elektrifiering och det råkar sammanfalla med kraftiga prisfall på solenergi. Det är goda nyheter för världen, säger Fatih Birol.

Ser ni att begränsad tillgång på råvaror som till exempel litium kan hota boomen för solpaneler?

– Nej vi ser inte några större hinder vad gäller råvaror nu. Men vi behöver hitta bättre möjligheter att lagra elen så att den kan sparas från dagen och användas på kvällen, när hundra miljoner Indier kommer hem från jobbet och vill titta på TV.

Rapporten visar också att USA är nu är världens största producent av olja och gas. Inom tio år kommer USA:s gasproduktion vara 30 procent högre än Rysslands.

Ylva Johnson, på plats på klimatmötet i Bonn

Ny energikapacitet.
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X