Annons
Fortsatt stopp för bidödare i sockerbetsodling

Sockerbetsodlarna har fått dispens att använda kemikalier som är direkt dödliga för bin. Men nu har dispensen stoppats tillfälligt, tills frågan avgörs av domstol. FOTO: Getty Images

Fortsatt stopp för bidödare i sockerbetsodling

Striden om framtiden för den förbjudna neonikotinoiden i Sverige fortsätter. Detta efter att Mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte pröva sockerbetodlarnas överklagande av det tillfälliga stoppet från att använda substansen under tiden som ärendet ska avgöras.

1 300 sockerbetsodlare och runt 30 000 hektar väntar nu på besked. Får de, såsom Kemikalieinspektionen beslutat, rätt att genom en nöddispens använda den frön som behandlats med den i EU annars förbjudna substansen imidakloprid?

Eller får de, såsom Biodlarna och Naturskyddsföreningen förespråkat, använda sig av alternativa växtskyddsmetoder?

Deadline är vårsådden, som ska ske inom de kommande veckar.

LÄS MER: Oväntat stopp för kemikalier som dödar bin

Mark- och miljödomstolen sitter på avgörandet och under tiden som domstolen prövar frågan så har de beslutat att Kemikalieinspektionens nöddispens stoppas, på begäran av Naturskyddsföreningen. Det är detta tillfälliga stopp, inhiberingen, som nu också fått sin rättsliga status avgjord.

Mark- och miljööverdomstolen beslutade nämligen under onsdagen att inte ta upp det överklagande som branschföreningen Betodlarna begärt.

Stöd i praxis

Orsaken till domstolens beslut framgår inte, men Betodlarna menade bland annat att Naturskyddsföreningen inte hade rätt att driva frågan.

– De överklagade av flera olika anledningar. De tyckte bland annat att det var fel i sig att tillfälligt stoppa Kemikalieinspektionens beslut, säger Oscar Alarik, som företräder Naturskyddsföreningen och fortsätter:
– Men det enda argumentet de utvecklade var att de ansåg att Naturskyddsföreningen inte hade rätt att överklaga, utifrånlagstiftningstexten. Det har de också rätt i, det finns inget sådant uttryckligt stöd. Men vi har fått stöd i praxis i flera andra rättsfall för att vi har rätt till detta, och vi argumenterade nog ganska övertygande kring detta.

Nästa deadline

Betodlarna vill inte kommentera varför de argumenterade som de gjorde i sin överklagan.
– Det passar jag på, utan det är helt och håller våra jurister som står bakom det. Jag kan inte svara på det, säger Anders Lindkvist, generalsekreterade för Betodlarna.

Naturskyddsföreningen reagerade på att det verkade som att ni ville undergräva dem?
– Det har jag ingen som helst aning om, utan det är deras formuleringar.

Under morgondagen hoppas Betodlarna och Nordic Sugar kunna ge besked till odlarna kring vad som händer härnäst.
– Vi jobbar för fullt för att hitta en bra lösning för odlingen 2019. Vi har kommit en bra bit på vägen, men vi är inte framme ännu, säger Anders Lindkvist.

Den 14 mars är nästa deadline i domstolsärendet. Då ska bland andra Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen skicka in nya handlingar i frågan.
– Vi vet ännu inte när Mark- och miljödomstolen ska avgöra frågan, men med tanke på att det finns en viss tidsram i förhållande till hur odlarna ska göra, så kan det säkert ske snabbare än normalt, säger Oscar Alarik.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X