Annons
EU:s nya klimatmål ger skjuts till slutsamtal

Marshallöarnas klimatambassadör Tina Eonemto Stege samlade en bred koalition av ministrar och EU-ledare inför de sista kraftmätningarna under COP25. FOTO: Jacob Hederos

EU:s nya klimatmål ger skjuts till slutsamtal

Tidigt på torsdagsmorgonen ställde sig statscheferna i EU bakom målet att unionen ska vara koldioxidneutralt senast 2050. I förhandlingarna i Paris mottogs välkomnades beslutet av länder som vill se att de stora ekonomierna tar på sig ett större ansvar i klimatarbetet.

Europeiska rådet har enats om att ställa sig bakom förslaget att unionen ska uppnå nettonoll-utsläpp vid 2050.  Men det skickas också en tydlig uppmaning om att alla relevanta EU-regelverk ska ses över för att säkerställa att de bidrar till nettonoll-målet.

Smolket i bägaren är Polen, som kommer att vara EU:s näst största utsläppsland efter det att Storbritannien lämnar. Landet står utanför överenskommelsen. Polens premiärminister var nöjd med utfallet. Mateusz Morawiecki ska enligt Euractiv ha sagt att landet har ”blivit undantaget från principen om att omfattas av klimatneutralitetspolicyn. Vi kommer att nå målet i vår egen takt”

Skickar tydlig signal

Huruvida det är fallet är dock något oklart. Europeiska rådet kommer att återkomma till frågan i juni nästa år, bland annat för att det ska finnas mer tid för att reda ut hur stora insatserna från Polen ska vara till det gemensamma målet, och hur stora bidragen ska bli till landet från den gemensamma EU-budgeten under de kommande åren.

Förutom att arbetet i praktiken nu kan sättas igång inom EU-maskineriet för att implementera målet – vilket bland annat också innebär att ett arbetet med ett högre 2030-mål kan läggas fram som förslag av kommissionen – skickas också en tydlig signal till klimatförhandlingarna i Madrid som är inne på sluttampen.

Marshallöarnas klimatambassadör Tina Eonemto Stege välkomnade beslutet från EU, samtidigt som hon skickade en passning till den interna splittringen i EU inte får spilla över i förhandlingarna i Madrid.

– Jag vill verkligen gratulera EU till det historiska beslut som de fattat. Men vad som är riktigt viktigt nu, är att vi är tydliga med att vi inte kan acceptera i Madrid att något land ska stå i vägen för begäret hos andra att göra mer.

Sänker tröskeln

Etiopiens Omer Husen menar att beslutet också sänker tröskeln för andra större ekonomier att kliva fram, samtidigt som det underlättar samtalen i Madrid.

– Det kan hjälpa oss att komma till en lämplig överenskommelse och svara på behoven som vår planet har. Det är väldigt viktigt att höja ambitionerna och vidta snabba åtgärder, säger Omer Husen till Sveriges Natur.

Hur påverkar det länderna som idag inte är lika ambitiösa när en av de större ekonomierna tar det här steget?

– Jag tror det påverkar positivt. I alla fall kommer det bli klart för dem att det är ditåt vi är på väg när dessa mål läggs fram.

”Rätt riktning”

Grenadas miljöminister Simon Stiel, som samordnar de små östaterna i förhandlingarna, menar att beslutet från EU-ledarna för de globala klimatförhandlingarna i rätt riktning.

– Men det krävs av alla parter att man kliver fram. Det här handlar inte om ett land eller en region, utan alla oss, säger Simon Stiel till Sveriges Natur.

Det finns ju många skeptiska länder just nu, såsom USA och Australien, hur påverkas de?

– Jag vill inte peka ut några länder. Men de som är ansvariga både till orsaken för problemen, samtidigt som de har medlena att bidra till lösningen – vi vet alla vilka de är – de behöver bli en del av lösningen.

För tillfället är resultatet i förhandlingarna i Madrid oacceptabelt svagt för ett antal parter. Länderna i ”koalitionen för hög ambition”, som samlar bland andra Norge, de små önationerna och delar av gruppen av de fattigaste länderna och numera också EU, gick tillsammans ut under fredagen i en protest mot utvecklingen i samtalen.

Läget: ”Vi är inte nöjda”

I något som beskrivs som ett ovanligt skarpt ställningstagande sätts det krav på att det föreslagna beslutet som ska uppmana till ambitionshöjning under nästa års klimatmöte måste skärpas.

– Vi är inte nöjda med den skrivning som står om att höja ambitionen i den föreslagna slutsatstexten, säger Tina Eonemto Stege.

LÄS MER: Ambitionshöjning i fokus vid klimatförhandlingarna

Detsamma gäller det föreslagna regelverket för utsläppsmarknader och andra samarbetsformer.

– Vi kan inte acceptera skrivningar som inte ger oss god miljömässig integritet, sa EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.

Flera av ministrarna återkom till det budskap som nu hamras fram i förhandlingarna från ”Koalitionen för hög ambition”-företrädarna.
– Hellre ingen överenskommelse än en dålig överenskommelse, sa Etiopiens Omer Husen.

LÄS MER: EU anses sätta stopp för färdigställandet av parisregelboken 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X