Certifierad palmolja tränger undan djungeln
Palmoljeplantagerna sträcker sig bakom kanalerna.

Certifierad palmolja tränger undan djungeln

Under veckan håller världens största hållbarhetscertifikat för palmolja, RSPO, konferens i Malaysia för att uppdatera och förändra sitt principprogram. Ett viktigt möte då miljömärkningen måste vinna tillbaka förtroende. Många menar att certifikatet är verkningslöst när regnskog fortsätter att försvinna trots de snart 15 år det existerat.

– Det hände klockan sju på kvällen, precis innan han skulle avsluta för dagen, säger Nurvati Efendi, 30, från den lila byn Segemai i Riau-provinsen, samtidigt som hon torkar sina tårar.

– Då föll mitt liv samman, säger hon.

Hennes make kom aldrig tillbaka från arbetet på oljepalmplantagen den där dagen i mars. En tiger hade plötsligt stått öga mot öga honom.

– Min make är den andra plantagearbetaren som dött av en tigerattack bara i år, berättar hon.

I januari stod en kvinnlig arbetare inför samma brutala öde.

Nurvati Efendi med ett av hennes tre barn under en intervjun om hennes nyligen bortgångne make. FOTO: Andreas Staahl

Vilda djur trängs undan

Otur och tillfälligheter kan man lätt tro. Tigern i Sumatra har länge varit djungels skräck för människan som därför har hållit sig på avstånd.

Men det är ingen tillfällighet. Jakten på mat har tvingat tigrarna in på plantageområdet efter att det naturreservat som varit tigrarnas tillhåll har förstörts.

– Kring Segemai har så stora områden försvunnit att många djur inte längre vet vart de ska ta vägen, berättar Arfiyan Sargita som är utredare för miljöorganisationen Jikalahari i Riau-provinsen.

– Plantager har på senare år expanderat sina områden i tystnad. Vi har upptäckt att mark som egentligen är klassat som skyddat skogsområde och en del av naturreservat, plötsligt blivit oljepalmsplantager, berättar Arfiyan Sargita.

Satellitbilder visar hur stora delar av djungeln på de indonesiska öarna Sumatra och Borneo försvunnit de senaste årtionden.

RSPO bildades bildades år 2004 genom samarbete mellan industrin, investerare och miljöorganisationer för att få stopp på förstörelsen.Det var en respons på den omfattande kritik som riktats mot palmoljebranschen under flera år. RSPO står för Roundtable on Sustainable Palm Oil. Certifieringen började 2007.

Men många menar att det än så länge varit verkningslöst i flera viktiga avseenden.

Det här är skövling som RSPO-medlemmar oftast slipper stå till svars för, menar Arfiyan Sargita.

Kedjan från plantageodling till slutprodukt är lång och döljs genom otydliga ägarkonstellationer och missvisande fabrikslistor.

RSPO-medlemmars inblandning i företag som fortsätter skövla regnskog har blivit vardag, samtidigt som fabrikslistorna kring de flesta stora RSPO-förmedlare av palmolja visar att bara en liten del av fabrikerna de handlar från är certifierade.

– Det spelar egentligen ingen roll om plantagen är RSPO-certifierad eller inte. Palmoljan som produceras utanför certifierade plantager köps ändå upp av medlemmar av RSPO. Därför kan den negativa utvecklingen fortsätta, berättar Arfiyan.

– Miljöcertifikat, som till exempel RSPO, används ofta för att omvärlden ska tro att utvecklingen går framåt, verkligheten är precis tvärtom, säger han.

Ekonomiska fördelar

I en nyligen publicerad rapport granskar ett antal miljöforskare från Australien och Indonesien RSPO:s resultat under de fjorton år som det existerat.

Rapporten går igenom hur effektivt certifikatet har varit. Det är dyster läsning.

En tigers skrämmande fotspår på oljepalmsplantaget vid byn Segemai i Riau-provinsen. FOTO: Andreas Staahl

De som har anslutit sig till certifieringen uppvisar i stort sett samma utbredda skövling, lika dåliga villkor för arbetarna och samma dramatiska minskning av utrotningshotade djurarter som hos de företag som inte är medlemmar.

Men en sak skiljer och det är de ekonomiska fördelarna med att vara medlem.

Analysen visar en stark ekonomisk tillväxt för medlemmar då de successivt har kunnat höja priset på den certifierade palmoljan.

Och EU har en stor del i tillväxten. De har beslutat att all palmolja som säljs i EU inom kort ska vara hållbar och inte del av den massiva skövlingen.

Direktör Stefano Savi på RSPO menar att certifikatet står inför stora utmaningar.

– Svårigheten är att övervaka medlemmarna. Systemet har misslyckats tidigare och kommer att misslyckas igen, men svaret är inte att överge systemet utan att utveckla det, säger han.

För Nurvati Efendi saknar Stefanos ord betydelse. Oavsett vilka nya löften som veckans konferens utlovar kommer hennes tårar fortsätta att symbolisera en regnskog som håller på att försvinna.

Länk till rapporten: Evaluating the effectiveness of palm oil certification in delivering multiple sustainability objectives

Sveriges Natur granskar palmoljan:

Palmolja – snart på en mack nära dig

HVO-diesel utan palmolja på väg att ta slut

Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel

De hjälper bolaget som slåss för palmoljeprodukt

Alliansen försöker skjuta upp stopp för palmoljeprodukt i biodiesel

SD avgör palmoljestriden

Riksdagen röstade för stopp av palmolja i biodiesel

Finland bromsar palmoljestopp

Statsstöd till palmolja splittrar Alliansen

Miljarder i skattelättnad för produkt från palmolja

Regeringskaos kan ge fortsatta miljarder till palmoljeprodukt

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X