Annons
Fem lätta fjällvandringar

Fem lätta fjällvandringar

Sugen att prova på fjällvandring, men orolig för att det ska vara jobbigt? Välj då någon av dessa turer.

Packa inte tungt.

Dessa turer går mellan stugor, så du kan gå med lätt packning. Proviant kan köpas på de flesta ställen och du behöver inte släpa på tält eller stormkök. En lätt sovsäck för inomhusbruk räcker, tillsammans med reselakan. Du bör kunna klara dig med 10–15 kilo packning. Glöm inte att ta med en aktuell fjällkarta.

Men du bör ändå kunna klara att vandra med packning kring 15 kilometer per dag och orka med några rejäla stigningar uppför fjällsluttningarna. Den mat du inte bär med dig får du i stället köpa på plats, så lätt ryggsäck motsvaras av en tyngre plånbok. På fjällstationerna bör du boka i förväg, sovplatser i stugorna kan inte bokas.

Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln är den mest klassiska av fjällvandringar. Du utgår från Storulvåns fjällstation, dit du kan ta dig med buss från tågstationen vid Enafors. Vandringen börjar svagt uppför till Sylarnas fjällstation vid foten av Sylmassivet. Dagen efter kan du, om vädret och orken tillåter, bestiga Syltoppen på drygt 1 700 meters höjd. Räkna med en extra dag för toppbestigningen. Nästa etapp går uppför till Blåhammaren på dryga 1 000 meters höjd. Sista dagen går nedför igen tillbaka till Storulvån. Turen kan varieras och förlängas på många sätt, in i Norge, söderut mot Helags och Ljungdalen eller österut mot Gåsen och Vålådalen.

3 dagar, 47 kilometer

Abiskofjällen

Abiskofjällen är lätta att nå med tåg. Om du inte vill ta den veckolånga vägen längs Kungsleden från Abisko ned till Nikkaluokta är detta ett kortare alternativ som dock kräver bra väder: Kliv av i Abisko och njut av den fina naturen runt Abiskojokkens kanjon. Bo på fjällstationen och ta dagen efter linbanan upp på Nuolja för en bekväm början på högfjällsvandringen längs Kåppasjokk över Måndalen till Låkktatjåkko fjällstation (boka logi i förväg). Dagen efter fortsätter högfjällsvandringen via Latnavagge över till Kårsavagge och ner till stugan där. Den sista sträckan är utför dalen och tillbaka till Abisko.

4 dagar, 37 kilometer

Öster om Sarek

Öster om Sarek kan du vandra en lite mer krävande tur från Saltoluokta till Kvikkjokk längs Kungsleden. Turen går både genom storslagen fjällterräng och fjällnära skog. Från busshållplatsen Kebnats längs vägen till Ritsem kan du ta dig med båt över Langas till Saltoluokta. Från fjällstationen vandrar du söderut genom en lättgången dalgång till Sitojaurestugan. Därifrån går turen vidare till Aktse. Stanna gärna en dag extra för att bestiga
Skierfeklippan, med fin utsikt över Rapadalen och Sareks fjälltoppar. Du kan sedan få båtskjuts över sjön Laidaure av STF:s stugvärd. Därefter kommer en ganska lång etapp till Pårtestugan och dagen efter avslutas turen med nedförsbacke ner till Kvikkjokk.

4 dagar, 73 kilometer

Fjällen i norra Dalarna

Fjällen i norra Dalarna är flacka och mestadels lättvandrande, även om det kan vara rätt stenigt på sina håll. En populär rutt utgår från Grövelsjöns fjällstation, dit du kommer med buss. Varför inte värma upp med några hel- och halvdagsturer i Grövelsjöfjällen. Därefter går turen via stugorna Hävlingen, Storrödtjärn, Rogen, Skedbro och åter till civilisationen i Tänndalen. Du passerar Töfsingsdalens nationalpark och Rogens särpräglade moränlandskap.

5 dagar, 76 kilometer

Vindelfjällen

En vandring på Kungsleden mellan Ammarnäs och Hemavan bjuder på alla sorters fjällterräng, från högfjäll till björkskog och våtmarker. Du kliver av bussen i vackra Ammarnäs. Sätt gärna av en extra dag för att upptäcka byn. Vandringen börjar kort men brant uppför till Aigertstugan. Dagen efter går turen över fjället till Serve. Alternativt kan du hoppa över Aigert och ta båt över Tjulträsket till Servestugan. Sedan går leden över fjället och ned till den fågelrika Tärnasjön. Vid Syterstugan ser du upp mot Sytertopparna, leden går sen vidare upp till Viterskalsstugan och därefter ned till Hemavan.

6 dagar, 78 kilometer

Läs mer hos Turistföreningen.

Artikeln publicerades i