Annons
Vägen till framtidsjobb inom hållbarhet
education

Teknik är en väg till miljöjobben.

Vägen till framtidsjobb inom hållbarhet

Klimatet kräver att fler arbetar med hållbarhet på heltid. Tekniska utbildningar blir allt mer användbara även i miljöbranschen.

Kanske är du en av dem som vill förkovra dig inom miljöteknik och hållbarhet? Hos Sveriges tekniska högskolor finns kurser och program i allt från industriell ekologi till miljö­ledarskap. Och de ger jobb.
Peter Larsson på fackförbundet Sveriges Ingenjörer anser att de som läser på tekniska högskolor lär sig en hel arsenal med tankesätt som är bra när hållbara lösningar ska utvecklas.
– Framför allt lär de sig systemtänkande, säger han.
Själv är han kemiingenjör från Chalmers tekniska högskola och har arbetat i flera år på miljödepartementet, där han bland annat var kanslichef för miljövårdsberedningen.
– Systemtänkandet hade jag till exempel nytta av när vi arbetade med freonfrågan. Det var också grunden till en rapport där vi visade att påverkan från det som kom ut genom fabriksgrindarna var större än det som kom från skorstenen, berättar Peter Larsson

Utvecklade bränslesnåla motorer

Det finaste exemplet på hur ingenjörer löser problem anser han vara utvecklingen av bränslesnåla motorer hos Volvo Cars. Där samlades ett antal ingenjörer som började fundera på varför bilarna drog för mycket bränsle. På eget bevåg började de utveckla en lösning utan att företagsledningen gett dem uppdraget att göra det.
– Det blev upphovet till en teknik som gör att bränsleförbrukningen kan komma ner till 0,43 liter per mil landsvägskörning, berättar Peter Larsson.
I dag ingår hållbarhets­tänkandet i alla utbildningar på tekniska högskolor och dominerar även några inriktningar
– Det är inga problem att få jobb inom området hållbarhet, säger han.

Artikeln publicerades i