Hyr någon annans hem på semestern

Hyr någon annans hem på semestern

I början förknippades Airbnb mest med möjligheten att hyra en cool weekendlya utomlands. Men nu växer utbudet i Sverige.

Skribent Johan Tell

Rum för resande har, förstås, funnits så länge människan rest. Det nya med den digitala bostadsfömedlingen Airbnb är att så fort en ny bostad läggs in i systemet kan den som är uppkopplad, oberoende var i världen den befinner sig, göra en bokning.

I vintras byggde Patrick Horton en igloo på sin bakgård i New York-stadsdelen Brooklyn och hyrde därefter ut den. Men klickar man sig runt på förmedlingens sajt inser man att möjligheten att även hyra ett svenskt, naturnära boende är stor.

På sökordet Ångermanland dyker såväl en gammal lantlig bakstuga som en anrik prästgård upp, liksom en nedlagd lanthandel och en husvagn vid Höga kusten.

Västkusten erbjuder del i segelbåt, designvilla med havsutsikt eller en bastubåt med kojplatser. Skåne ger träffar på en ateljé i Tomelilla, en konstnärsstudio på Österlen och en källare i Smygehamn. Inte sällan ingår cykel. Ibland även häst.

Värmland lockar med arkitektritad villa på sjötomt, en stor gymnastiksal eller en liten husbil.

I Småland står ett militärtält och väntar på gäster.

Plus då en uppsjö av gillestugor och friggebodar – är det Sverige så är det.

Airbnb har även luckrat upp de gängse reglerna om att behöva hyra veckovis. Nu kan du hyra en dag eller en månad, boka långt i förväg eller falla för stundens ingivelse. Ser du något lockande kan du flytta in samma kväll – vilket är särskilt bra när det handlar om en snabbsmältande igloo.

Tågluffa till fotbolls-EM

När man studerar spelschemat för sommarens EM i fotboll är det som att betrakta rutten för cyklisterna i Tour de France: varenda större fransk stad verkar finnas med. Något som å ena sidan är trevligt medan det å andra sidan medför en del resande för fansen.

För den svenska klackens del spelas de tre gruppspelsmatcherna i Parisförorten Saint-Denis, Toulouse och Nice. Med fördel görs dessa resor, som vardera är på cirka 60 mil, med tåg.

Köper man det billigaste interrailkortet – fem valfria resdagar inom 15 dagar för 2 385 kronor – hinner man dessutom att ta sig till Paris såväl  som hem till Sverige igen.

Ja, om vi inte reser vidare förstås. Mer om olika varianter av tågluffarbiljetter på www.interrail.se.

Skribent Johan Tell