Lars Jonsson – målare i himmelriket
I sommar öppnar Liljevalchs i Stockholm sin stora Lars Jonsson-utställning. I dag ses han som en av världens främsta målare av fåglar och natur, men vägen dit har inte varit spikrak.
I sommar öppnar Liljevalchs i Stockholm sin stora Lars Jonsson-utställning. I dag ses han som en av världens främsta målare av fåglar och natur, men vägen dit har inte varit spikrak.
Hon väjer inte för känsliga ämnen. Nu är Lisa Röstlund aktuell med två nya böcker som hon räknar med kommer att skapa diskussion på olika sätt, i Sverige såväl som i vårt oljerika grannland i väst.
Det började med ett tält på en vindpinad norsk ö. Och inspiration från de gamla svenska parstugorna. Arkitekten Martina Eriksson ritar trähus som är miljösmarta utan massor av teknik.
Vanessa Nakate blev världskänd när hon klipptes bort från ett pressfoto med klimataktivister i Davos 2020. Representation och klimaträttvisa är två av hennes ledord.
Marie Teike drivs av mode som skapande kraft. Men framför allt vill grundaren av Remake upphöja textilhantverkets status. Framtidsdrömmen är mer konkurrens på återbruksområdet.
Den tunisiska småstaden Sidi Bouzid är mest känd som startpunkten för den arabiska våren. Men här vände livet även för forskaren och agronomen Johan Schaar.
Fredrik Hjelm jobbar i heliga trädkronor. Målet är att rädda kauriträden och skapa medvetenhet. Hans leende säger att det är värt det.
Hon drev på freonförbudet som räddade världen från en miljökatastrof och byggde upp en ny, tuffare svensk miljöpolitik.
– Man måste fatta tydliga tidssatta beslut som driver tekniken. Och aldrig backa. Jag var stenhård, säger Birgitta Dahl med adress till dagens beslutsfattare.
När vår fossila civilisation faller sönder finns det hållbara livet på landsbygden. Det anser författaren David Jonstad som lämnat storstaden för ett jordnära liv på en gård i Dalarna.