Annons
Värstinglistan – de invasiva arter som påverkar mest

Spansk skogssnigel (mördarsnigel), signalkräfta och mårdhund. Tre kända exempel på invasiva arter.

Värstinglistan – de invasiva arter som påverkar mest

En ny rapport från Artdatabanken listar riskerna med drygt tusen främmande arter, art för art. Målet är att vaska fram värstingarna för att se vilka som är viktigast att utrota.

Som främmande, eller invasiva, räknas djur, växter och svampar som har kommit till Sverige med människans hjälp efter år 1800. Vissa nykomlingar ställer till stora problem – kända exempel är spansk skogssnigel (mördarsnigel), signalkräfta och mårdhund.

LÄS MER: Invasion i djurvärlden – arterna som ger problem 

Skador och bekämpning av de här arterna kostar Sverige miljardbelopp varje år och tanken med den nya listan är att prioritera resurserna rätt.

− Nästa steg blir att göra en kostnads-nyttoanalys som visar vad det kostar att utrota exempelvis en specifik växt, mot att inte utrota den, säger Susanne Eriksson.

Hon är utredare vid Hav- och vattenmyndigheten som har beställt rapporten tillsammans med Naturvårdsverket.

Förbjudna arter

Till år 2020 ska listan på 1033 arter kokas ner till en nationell lista över värsting-arter som sedan kan bli förbjudna att handla med eller föra in. På EU-nivå finns redan en sådan lista med 49 arter.

LÄS MER: Amerikanska havsborstmasken kan kosta miljarder

I Artdatabankens rapport är varje art utvärderad enligt en metod som graderar ekologisk effekt och invasionspotential på en skala från 1-4. Spansk skogssnigel får 4 på invasionspotential men bara 3 på ekologisk effekt. Många odlare skulle nog bli förvånade över att mördarsnigeln inte får full pott men utvärderingen handlar bara om påverkan på inhemska arter. Problem för människor kommer in i nästa steg av utvärderingen.

De artgrupper som har flest ”fullpoängare” är däggdjur, alger och marina ryggradslösa djur.

Går det att utrota en alg som redan har etablerat sig i våra vatten?

− Det är den bedömningen vi får göra i nästa steg, säger Susanne Eriksson på Havs- och vattenmyndigheten.

Rapporten med hela listan finns här.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X