Ändring av trålgräns gynnade danska fiskare

I januari 2004 fick Sverige en ny trålgräns i Kattegatt. Tanken var att öka skyddet och begränsa den trålning som var är tillåten innanför gränsen. I stället kom danska trålare närmare kusten och fiskebestånden fick mindre skydd.

Trålgränsen i Kattegatt ligger för nära kusten

Avslöjande När trålgränsen i Kattegatt skulle flyttas ut 2004 för att skydda hotade fiskebestånd flyttades den i stället in. Det visar sjökort och underlag som Sveriges Natur tagit del av. På Havs- och vattenmyndigheten kan ingen svara på hur det kunde bli så.

Så ser partiernas miljöambitioner ut inför EU-valet

När Naturskyddsföreningen frågar riksdagspartierna om deras klimat- och miljöpolitik inför EU-valet kommer tre partier ut i topp. De är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna. Sveriges Natur har pratat med några av kandidaterna.

Auroramålet får prövningstillstånd

Högsta domstolen ger prövningstillstånd i Auroramålet och ska senare ta ställning till om målet kan tas upp i svensk domstol. Aurora och Justitiekanslern får nu vara beredda på att lämna in nya skrifter i målet.

”Kärnkraften kan inte återhämta sig”

Världens kärnkraft blir allt äldre och de flesta av dagens kärnkraftreaktorer klarar inte de krav som gäller för nya reaktorer. Det sade Mycle Schneider vid presentationen av sin årsrapport om statusen för kärnkraftsindustrin världen över.

Så röstade de svenska EU-parlamentarikerna

Naturskyddsföreningen har kartlagt hur de svenska EU-parlamentarikerna röstat i frågor om miljö och klimat den senaste mandatperioden. Sveriges Natur har tagit pulsen på några av dem.

Klimat och miljö på efterkälken i EU

Grafik Utsläppsminskningar sedan 1990, men långt kvar till målen. Kommande Europaparlament och EU-kommission har mycket kvar att göra för att stärka klimat- och miljöarbetet i unionen. För skogen och fisken är läget akut, särskilt i Norden. Detta är vad som gäller för EU:s medlemsstater:

Kamp om klimatet i EU

Klimatet var en av de hetaste frågorna inför EU-valet 2019. Men mycket har hänt under den senaste mandatperioden och klimatet är inte längre lika högt upp på den politiska agendan. Samtidigt är lobbyismen fortsatt omfattande i EU –  ett faktum som är mer välkänt än tidigare, enligt parlamentariker Sveriges Natur talat med.

De släppte ut mest koldioxid 2023

Koldioxidutsläppen från svensk industri minskade 2023 med 2,4 procent, en mindre minskning än föregående år. Det visar data från EU:s handel med utsläppsrätter. Sveriges Natur listar landets största utsläppare.