Annons

Framtid för forntidsdjur

Mitt i snödrevet framför mig står Sveriges sårbaraste bjässar. Den tynande myskoxflocken i Härjedalsfjällen ska snart få en ny tjur från en djurpark. Det är första gången metoden testas
i Sverige ? och förmodligen sista chansen för djuren.

EU-beslut om parakvat överklagas

KEMI*Regeringen stämmer nu EU-kommissionen för beslutet att godkänna det starkt giftiga bekämpningsmedlet parakvat inom EU. EU-domstolen måste nu pröva regeringens begäran att ogiltigförklara kommissionens beslut.Även Läs mer…

Stor marknad blir större

Köpcentrat Valbo utanför Gävle ska växa. Det vill i varje fall stadens politiker. Förlorarna är konsumenter utan bil och kanske stadskärnorna i regionen. Och miljön förstås.

Än brinner elden

PORTRÄTTET * Vad behöver människan av natur och kultur? Frågan har fått Lars Krantz att brinna ända sedan ett avgörande möte 70-talet. I dag bygger han trädgård i kanten av Norrland. Och lovar något som världen aldrig skådat.

Kyss av eld

Berättelsen om oss är också berättelsen om elden, vårt kraftfullaste verktyg och vårt käraste husdjur. Mats Ottosson följer ett hett spår från människans gryning till dagens begynnande klimatförändring. För brinner gör det, mer än någonsin.

Slakta betesdjuren, lägg ner skogsbygderna

EU har lättat på de jordbrukspolitiska tyglarna och givit regeringen ett gyllene tillfälle att arbeta för det svenska miljömålet: ett rikt odlingslandskap. Men icke, i stället kommer brutala förslag.

Så fixar vi klimatmålet

MILJÖPOLITIK * SNF visar i två nya studier att det är fullt möjligt att minska Sveriges koldioxidutsläpp med drygt 15 procent på tio år. Det skulle göra oss till ett verkligt föregångsland och ge svensk industri konkurrensfördelar.

Skräcken sitter i generna

BESVÄRLIGA DJUR * Våra reaktioner på vilda djur styrs till stor del av sten­åldersmänniskan i oss. Biologiskt och kulturellt arv avgör vilka djur som är värdefulla och vackra i våra ögon – eller skadedjur som ska drivas bort eller utrotas.

Vi vet mer om klimat

KLIMAT * Svenskarna vet allt mer om växthuseffekten enligt en ny undersökning från Naturvårdsverket.