Annons

Långsam ljusning för Östersjön

Kanske går Östersjön mot ljusare tider. Men det går långsamt. 115 punkter återstår på den åtta år gamla listan över Östersjöns miljövärstingar. Bara 17 har kunnat strykas.

Nu kartläggs naturens medicinskåp

Det är som att promenera genom ett apotek. Inflammationshämmare och myggmedel, mediciner mot damp, hjärtbesvär och depressioner. Alla växer längs stigen. Linné började inventera den svenska naturens medicinskåp. Nu ska hans verk fullbordas.

Missar i miljömärkt skogsbruk

Gammelfuror lever farligt också i det miljömärkta skogsbruket. Många skyddsvärda skogar avverkas. Stickproven som ska kolla att systemet fungerar är få. Ett av kontrollföretagen går över huvud taget inte ut i skogen.

Kämpar för miljörättvisa

Meena Raman valde bort karriär och ett bekvämt liv. Kampen för miljörättvisa var viktigare. Ett svårt val, som hon aldrig ångrat. Inte ens i fängelset.

Har Sverige råd med vargen?

Hur många rovdjur behöver Sverige? Den frågan har en statlig utredning haft i uppgift att besvara. Utgångspunkten var given: vi ska ha livskraftiga stammar av alla arter. Det är ett mål som riksdagen enigt lagt fast och som Sverige lovat leva upp till.

Stockholm måste inte vara ett miljöproblem

Att Stockholm växer samtidigt som övriga landet avfolkas är naturligtvis oroande. För miljön kan det dock innebära fördelar. Storstadsbor kör till exempel mindre bil än glesbygdsbor. Och bor folk tätt blir det lättare att lösa avfallsåtervinning och energitillförsel effektivt.

Åt fel håll i vargskogen

Skog och mark är inte direkt hemtama miljöer för Sveriges Naturs reporter Filip Andersson. Under den här vinjetten ska Filip rapportera om några möten med natur och naturmänniskor, sedda med nybörjarens oförstörda blick.

Sju kvadratmeter blommande mångfald

Ängen är Pelle Nordmalms hobby. Eller ska man kalla det en sport? Dessutom ger den motion. För att inte tala om nöjet att se fler och fler arter komma upp och blomma…

Förortsskog för vilsna tankar

Stockholm säljer kommunala skogar. Ett beslut som avslöjar hur kommunen ser på skogens värden. Men förorternas grönområden är inga resultatenheter, skriver Eva-Lena Neiman. Och tar oss med på en vilsevandring bland skogs- tankar och tappade nappar.