Annons
Ta tåget till skidbacken

Ta tåget till skidbacken på kontinenten

Ta tåget till skidbacken

Visst kan man ta tåget till skidsemestern. Förutom att det är bästa klimatvalet är det nästan alltid snabbare än bilen. Sveriges Natur tipsar om åtta resor på räls till skidbackar i fjällen, Alperna och Karpaterna.

Sett ur klimatsynpunkt har EU:s transportpolitik de senaste 25 åren inte varit den bästa. 1992 avreglerades flyget till glädje för alla flygresenärer. Ökad konkurrens i luften ledde till allt fler direktlinjer och en prispress som mer än halverat biljettpriserna. Europas tåg­bolag svarade inte på utmaningen utan lade ner flera internationella långlinjer, bland annat de populära nattågen. Tågresandet i EU har följaktligen minskat, medan flygresandet ökat explosionsartat.

Men det ljusnar vid horisonten. I fjol klubbade EU nya regler för tågen i Europa som innebär att medlemsländerna ska samordna tågteknik och säkerhetsstandarder. Dessutom öppnar de för mer konkurrens mellan tågbolagen. Snart blir anbudsförfarandet – som idag bara finns i 6 av EU:s 28 medlemsländer – norm inom hela EU.

De flesta vet att vi kan åka tåg till de svenska fjällen. Och i vinter kommer turtätheten att öka igen när det gäller nattåget till Jämtland, med avgångar fyra till sju kvällar i veckan och direktvagnar till Åre och Duved från såväl Göteborg som Stockholm (och alla stationer längs vägen, förstås). Här bredvid tipsar vi dock om Sveriges andra direkttåg till fjällen: Arctic Circle Train, nattåget med direktvagnar som varje kväll kör från södra Sverige via skidanläggningarna i Björkliden och Riksgränsen ända till norska Narvik.

Men kan man verkligen ta tåget till Alperna och andra berg nere på kontinenten? Självklart! Vi har listat flera exempel. Bli inte avskräckt när du ser den totala restiden som i flera fall är cirka ett dygn. Tänk på att du ombord på tåget både kan äta middag vid dukat bord med utsikt och sova utsträckt mellan vita lakan, och därför anländer utvilad, vilket inte är fallet om du tvingats ta ett flyg i svinottan eller om du har kört bil hela vägen.

Krångligt boka

Att boka kan dessvärre vara krångligt. Sedan 2014 säljer SJ inte utlandsbiljetter annat än till Oslo, Narvik, Köpenhamn och Berlin. Flera av de tågresor vi tipsar om kan du däremot boka på tyska (bahn.de), österrikiska (oebb.at), polska (polrail.com) och norska
(nsb.no) järnvägens hemsidor.

SJ hänvisar till ACP Rail (acprail.com) som tyvärr inte funkar så bra om du med en knapptryckning vill boka hela resan Sverige–Alperna. Ett knep är att boka olika delsträckor på olika sajter. Resan från din ort i Sverige till Köpenhamn köper du från SJ medan du fixar resan från Köpenhamn och söderut på exempelvis hos ACP Rail, Deutsche Bahn eller ÖBB. Bokningssamarbetet mellan Europas tågbolag lämnar kort sagt mycket övrigt att önska.

Går du bet kan du testa en resebyrå specialiserad på internationella tågresor. Resenärer som ofta tar tåget ut i Europa vet att Centralens Resebutik i Kalmar (resebutik.se) är den som brukar klara uppgiften bäst. Då får du räkna med att resan blir lite dyrare än om du gör allt själv.

I vår listning av åtta tågresor till skidbacken har vi sökt efter billigast möjliga pris. Men prismodellerna är dynamiska och går upp och ner i förhållande till efterfrågan och bokningsläge – och det kan därför vara både billigare och dyrare när du ska boka. Tänk på att det tillkommer några hundralappar om du vill ha ligg- eller sovvagn på tågen söderut i Europa.

Ibland kan Interrailkort (interrail.se) bli billigare än vanliga enkel- och tur- och returbiljetter. För en skidresa kan du välja kortet som ger fem fria resdagar inom en 15-dagarsperiod och kostar 2 489 kronor för vuxna, men är billigare för barn, ungdomar och seniorer (från 60 år och uppåt).

Till sist ännu en fördel med tåget: det stannar nästan alltid mitt i byn och inte på ett fält flera mil bort. Anländer du med tåg tar du skidorna och promenerar från stationen till ditt hotell eller – om du inte kan vänta – direkt till skidliften.

Har du fler tips på klimatsmart skidresor? Kommentera på vår Facebooksida!


Läs mer om tågresor

Billigare att åka tåg i EU
Ta tåget till skidorter i Sverige och Alperna
Ta tåget till tomten i finska Rovaniemi
Gå i fred på uråldrig väg
Illustratör Owain Thomas
Ämnen:
Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook
Annons